Karacabey ekolojik koşullarında ana ürün olarak yetiştirilen bazı mısır çeşitlerinin silajlık performanslarının belirlenmesi üzerine bir araştırma
A research on determination of silage performance of some maize cultivars grown as main crop in Karacabey ecological conditions
  1. Tez No: 690401
  2. Yazar: BERK VURAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BEHÇET KIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Mısır (Zea mays), silaj, verim, bitki boyu, Corn (Zea mays), silage, yield, plant height
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Bu çalışmada, Bursa/Karacabey ekolojik koşullarında ana ürün olarak ekilebilecek en uygun silajlık mısır çeşitlerinin verim ve bazı verim ögelerinin belirlenmesi amacıyla 2020 yılında Bursa ilinin Karacabey ilçesinde yürütülmüştür. Deneme tesadüf blokları deneme desenine göre 4 tekerrürlü olarak kurulmuştur. Denemede 4 farklı mısır çeşidi (AGM1403, COLONIA, DKC7221, P31Y43) kullanılmıştır. Araştırmada incelenen özelliklerde bitki boyu (cm), yaprak sayısı (adet), sap kalınlığı (mm) ve yeşil ot verimi (kg/da) bakımından çeşitler arasında önemli farklılıklar bulunmuştur. Çalışmada verim ve bazı verim ögeleri bakımından diğer çeşitlere göre daha iyi bir performans gösteren AGM1403 bölge için en uygun silajlık mısır çeşidi olarak ön plana çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was carried out in the company land in Karacabey, Bursa in 2020, in order to determine the most suitable silage corn varieties that can be cultivated as main crops in Bursa/Karacabey ecological conditions, by measuring the yield and yield elements. The trial was set up with four replications according to random blocks test pattern. Four different corn varieties (AGM1403, COLONIA, DKC7221, P31Y43) were used in the trial. Significant differences were found among the cultivars in terms of plant height (cm), leaf number (piece), stem thickness (mm) and green grass yield (kg/da) in the characteristics examined in the cultivars. With the measurements made at the end of the trial, AGM1403, showing a better performance than other varieties in terms of yield and yield elements, came to the fore as the most suitable silage corn variety for the region.