Okul içi politik taktikler ile öğretmenlerin psikolojik sözleşmeye uyma düzeyleri arasındaki ilişki
The relationship between political tactics in schools and teachers' level of adherence to the psychological contract
  1. Tez No: 724132
  2. Yazar: MERVE ÖZHAN ERSOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYNUR BOZKURT BOSTANCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Politik Taktik, Politik Oyun, Psikolojik Sözleşme, Political tactics, political games, psychological contract
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uşak Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu çalışma, kamu okullarında görev yapan öğretmenlerin okul içinde uygulanan politik taktiklere ait algıları ile çalıştıkları okullara yönelik oluşturdukları psikolojik sözleşmeye uyma düzeyleri arasındaki ilişkileri belirlemek amacıyla yapılmıştır. Bu amaç doğrultusunda“Okul içinde kullanılan politik taktikler ile öğretmenlerin psikolojik sözleşmeye uyma düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki var mıdır? ”sorusuna yanıt aranmıştır. Araştırma ilişkisel tarama modelindedir. Araştırmanın evrenini, 2021–2022 eğitim öğretim yılında Uşak merkezindeki devlete bağlı ilkokul, ortaokul ve liselerde görev yapan 2798 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise kolay ulaşılabilir örnekleme yoluyla seçilen 350 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmada veriler“Politik Taktikler Ölçeği”ve“Öğretmenlerin Psikolojik Sözleşmeye Uyma Düzeyi Ölçeği”kullanılarak toplanmıştır. Araştırma verilerinin analizi Bağımsız Örneklemler t-Testi, Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA), Pearson Momentler Çarpımı Korelasyonu ve Çoklu Regresyon Analizi teknikleri ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, okul içinde politik taktiklerin kullanılma düzeyi düşüktür. Okul içerisinde bazı politik taktiklerin görülme düzeyine ilişkin öğretmen algıları okul düzeyi, kıdem, okuldaki öğretmen sayısına göre farklılaşırken, mezuniyet durumu, cinsiyet ve aynı okulda çalışan süresine göre farklılaşma gözlenmemektedir. Öğretmenlerin psikolojik sözleşmeye uyma düzeyleri yüksektir. Öğretmenlerin psikolojik sözleşmeye uyma düzeyleri okul düzeyi, kıdem ve mezuniyet durumlarına göre farklılaşırken, cinsiyet, aynı okulda çalışma suresine ve öğretmen sayısına göre farklılaşmamaktadır. Öğretmenlerin okul içerisinde politik taktiklerin görülmesine ilişkin algıları ile psikolojik sözleşme düzeyleri arasında anlamlı negatif yönlü orta düzeyde ilişkiler bulunmaktadır. Okul içerisinde görülen çevre oluşturma, koalisyon oluşturma ve mecburiyeti artırma politik taktiklerinin görülmesine yönelik öğretmen algıları, psikolojik sözleşmeye uyma düzeylerini düşürmektedir. Okul yöneticileri tarafından okuldaki politik taktiklerin olumsuz etkilerinin sınırlandırılması için okul uygulamalarına yönelik yönetsel şeffaflık sağlanabilir.
Özet (Çeviri)
This study aims to determine the relationship between political tactics in schools and teachers' level of adherence to the psychological contract. In line with this main purpose, an answer to the question '“Is there a significant relationship between teachers' perceptions of political tactics in school and their level of adherence to the psychological contract?”is being searched. The research was carried out in relational survey model. The population of the research consists of 2798 teachers working in Uşak in the 2021-2022 academic year. 350 primary, secondary and high school teachers constitute the sample of the study, which was selected with the easily accessible sampling method. The research data have been collected with“Political Tactics Scale”and“Teacher's Level of Adherence to the Psychological Contract Scale”. The data have been analyzed with independent samples t-Test, One-way Analysis of Variance (One Way Anova) Pearson Product-Moment Coefficient and Multiple Regression Analysis. According to the results of the research, perceptions of teachers towards realization of political tactics at school are low. The research also reveals that the perceptions of teachers towards realization of some political tactics at school differ significantly according to the variable of the level of school, the number of teachers at their school and professional seniority, but they don't differ significantly according to the variables of gender, the duration of their employment in the same school , their education level. Teachers' perception level towards adherence to the psy-chological contract is high. Teachers' level of adherence to the psychological contract differs according to level of school, professional seniority and their education level; it doesn't gendeer, the duration of their employment in the same school and the number of teachers at the school they work. There is medium level negative correlation between perceptions of teachers towards realization of political tactics at school and their level of adherence to the psychological contract. Perceptions of teachers towards realization of networking, coalition building and increasing indispensability in schools decrease teachers' level of adherence to the psychological contract. In order to prevent the negative effects of politic tactics,managerial transparency can be applied by the school administration.