Bireylerde sağlık algısının sağlık anksiyetesine etkisinin incelenmesi
Burnout in health institutions: research in a public hospital
  1. Tez No: 724147
  2. Yazar: FATMA TAMER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULKADİR GÜÇLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık algısı, Sağlık anksiyetesi, Covid-19 Pandemi, health perception, health anxiety, covid-19 pandemic
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Sağlık algısı bireyin biyolojik, psikolojik ve sosyal halini kendisinin değerlendirmesi durumudur, sübjektif bir değerlendirme olan sağlık algısı kişinin“sağlığa”verdiği değeri ve“hastalığa”karşı tutum ve yaklaşımını yansıtmaktadır. Kişinin sağlığını yanlış yorumlaması, bedensel belirtilere aşırı tepki vermesi, kaygılanması ve sağlığını takıntı haline getirmesi ise sağlık anksiyetesi ile açıklanmaktadır. Düşük sağlık algısının sağlık anksiyetesini tetiklediği bilinmekte olup, bireyin sağlık algı ve sağlık anksiyetesini etkileyen birçok faktör bulunmaktadır. Olağan sürecin dışında pandemi ortamında bu iki kavramın değişkenleri ve birbirine etkisinin incelenmesi hedeflenmiştir. Çalışma için İstanbul ikametli 18-60 yaş aralığı bireylerde covid-19 pandemi sürecinde sosyo demografik değişkenler de dikkate alınarak algılanan sağlık ve sağlık anksiyetelerinin ölçümü hedeflenmiştir. Kişisel bilgi formu ile“sağlık algısı ölçeği”ve“sağlık anksiyetesi envanteri”kullanılarak 400 kişiye ulaşılması planlanmış ve 401 kişiye Google anket uygulaması ile ulaşılmıştır. Veriler SPSS 27.0 (Statistical Package for the Social Sciences) sürümü aracılığı ile analiz edilmiştir. Regrasyon analizi ile sağlık algısı sağlık anksiyetesi üzerinde negatif yönde anlamlı ilişkili çıkmıştır. Çalışma sonrası bireylerin yaş, cinsiyet ve sosyal statüleri özellikle sağlık anksiyeterini etkilerken eğitim düzeylerinin ise sağlık algılarını belirgin olarak etkilediği kanaatine varılmıştır. Covid-19 virüsünün kronik hastalığı olan bireylerde ölümcül sonuçlara sebebiyet vermesi, ailesinde kronik hastalığı olan katılımcıların sağlık anksiyetelerini yükseltmiş olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Perception of health is the evaluation of the individual's biological, psychological and social situation. Perception of health, which is a subjective assessment, reflects the value given to“health”and the attitudes and approach to“illness”. False interpretation of the person's health, overreacting to physical symptoms, anxiety and turning his health into an obsession is the explanation of health anxiety. Although low perception of health is known to trigger health anxiety, there are many factors affecting the health perception and health anxiety of the individual. The goal is to observe the variables of these two concepts and their effects on each other in a pandemic environment which is outside the ordinary conditions. For the study, it was aimed to measure the perceived health and health anxiety of individuals residing in Istanbul between the ages of 18-60, also taking into account of the socio-demographic variables during the covid-19 pandemic period. It was planned to reach 400 people by using the personal information form, the“health perception scale”and the“health anxiety inventory”and 401 people were reached through the Google survey application. Data were analyzed using SPSS version 27.0 (Statistical Package for the Social Sciences) showing, Regression analysis and health perception were found to be negatively related to health anxiety. After the study, it was concluded that the age, gender and social status of the individuals affected especially their health anxiety, however their education level significantly affected their health perceptions. It has been observerd that the Covid-19 virus causing fatal results in individuals with chronic diseases increased the health anxiety of participants with chronic diseases in their families.