Kanser hastalarına bakım veren bireylerde ölüm korkusu, kansere yakalanma korkusu ve sağlık anksiyetesi düzeyleri
Fear of death, fear of getting cancer and health anxiety levels in individuals caring for cancer patients
  1. Tez No: 514212
  2. Yazar: KÜBRA KABAKAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BARIŞ ÖNEN ÜNSALVER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Kanser, Bakım, Sağlık Anksiyetesi, Ölüm Korkusu, Anksiyete, Cancer, Caregiver, Health Anxiety, Fear of death, Anxiety
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Kanser günümüzde hızla yayılan, ülkemizde ve dünyada sağlığı ciddi ölçüde tehdit edip ölümlere sebebiyet veren kronik bir hastalıktır. Bu kronik ve ciddi hastalık insan yaşamını büyük ölçüde etkileyen fiziksel belirtilerin yanında psikolojik güçlüklere de yol açabilen bir hastalıktır. Kanserin hastalara üzüntü, öfke, çaresizlik, depresyon, anksiyete, ölüm korkusu, beden imaj algısında değişiklik, sosyal rollerde değişiklik ve rol kaybı gibi pek çok psikolojik sorunu da beraberinde getirdiği bilimsel çalışmalarla desteklenmiştir Kanserle mücadele süreci yalnızca hastayı değil aynı zamanda bakım veren kişileri de benzer biçimde etkilediği bilinmektedir. Hastalık süreci, tedavi yöntemleri kanserli bireyleri ve ailenin yaşam kalitesini önemli ölçüde etkiler. Çalışmanın amacı: Kanser hastalarına bakım veren bireylerde ölüm korkusu, kansere yakalanma korkusu ve sağlık anksiyetesi düzeylerinin belirlenmesi ve katılımcıların sosyo-demografik özelliklerinin ölçeklere verilen cevaplar üzerinde etkisinin olup olmadığının incelenmesidir. Daha sonra oluşturulan kontrol grubuyla ana grup olan kanserli hasta yakınlarının verdikleri cevapların karşılaştırılmasıdır. Çalışma Dr.Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesinde yürültülmüştür. Araştırma sonunda kanserli hastalara bakım veren hasta yakınlarında ki ölüm korkusu, kansere yakalanma korkusu ve sağlık anksiyetesi düzeyleri anlamlı olarak kontrol grubundan yüksek bulunmuştur ve katılımcıların sosyo-demografik özellikleri ile ölçeklere verilen cevaplar arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
Cancer which is substantially spreading in today's world is a chronic disease which threatens health and causes deaths all over the world. This chronic and serious disease can lead to psychological problems besides symptoms which affect negatively people's lives and health. Scientific studies support that cancer causes many psychological problems and changes in people's lives like sadness, anger, despair, depression, anxiety, death anxiety and fear, change in perception of body image, change of social roles and losing roles in social life. It's known that cancer may affect not only patients but also their family caregivers to the same degree. Disease process, treatment methods like chemotherapy affect both patients' and family caregivers' life quality in an important way. The aim of this study is measurement of degree of death anxiety, fear of getting cancer and health anxiety in caregivers of cancer patients then identifying the effect of socio-demographic characteristics of participants on the scales .In order to support results of the study, a control group (people who don't have cancer patients and who have never cared for a cancer patient before) which consists of 70 participants who were chosen randomly was constituted. This study was conducted at Dr.Sadi Konuk Training and Research Hospital and Cerrahpaşa Medical Faculty Hospital. The result is that cancer caregivers have more fear of death, fear of getting cancer and health anxiety than the control group. There was not any significant relation between socio-demographic characteristic of participants with regard to the relevant scale scores.