The impact of forieng aid on economic growth in Uganda
Dış yardımın Uganda'nın ekonomik büyümesi üzerindeki etkisini
- Tez No: 724161
- Danışmanlar: PROF. DR. AYDIN ÇELEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Dış Yardım, İthalat, İhracat, Doğrudan Yabancı Yatırım, Enflasyon, Ekonomik Büyüme, Foreign Aid, Imports, Exports, Foreign Direct Investment, Inflation, Economic growth
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat (İngilizce) Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Bu çalışma, dış yardımın Uganda'nın ekonomik büyümesi üzerindeki etkisini ve ayrıca doğrudan yabancı yatırım (DYY), ithalat ve ihracatın etkilerini ve enflasyonun etkisini araştırıyor ve bu yönlerin her biri ülke ekonomisi üzerindeki etkisi açısından ele alınıyor. Bu çalışmadaki 1989 ile 2019 yılları arasındaki bir zaman serisine ait olan verilerdir; hatasız, güvenilir ve önyargısız olduğu için dünya bankasından alınan ikincil veriler kullanılmıştır. Değişkenlerin kısa ve uzun dönem etkilerini incelemek için çalışmada Otoregresif Dağılım Gecikmesi (ARDL) modeli kullanılmıştır. Ayrıca çalışmada, değişkenlerin bileşenleri arasındaki korelasyon derecesini değerlendirmek için bir eşbütünleşme testi, bir granger nedensellik testi ve birim kök kullanılmaktadır. Bu araştırmanın bulgularına göre dış yardımlar Uganda ekonomisi üzerinde hem kısa hem de uzun vadede olumlu etkiye sahiptir. Doğru ellerde, dış yardım, doğru bir şekilde ele alınırsa ve kötüye kullanılmazsa, alıcı ülkedeki ekonomik büyümeyi iyileştirmeye ve yoksulluğu azaltmaya yardımcı olabilir. Araştırmanın sonuçlarına göre, ithalatın Uganda ekonomisi üzerinde hem kısa hem de uzun vadede olumlu bir etkisi var. Bunun nedeni, Uganda önemli ölçüde ithalata bağımlı olan ve daha önceki on yıllarda egemen olan gıda ve ilaç gibi doğrudan tüketilen malzemelerden daha fazla makine ve teçhizat gibi sermaye kalemleri getiren bir ülkedir. DYY'nin Uganda'nın kısa ve uzun vadeli ekonomik gelişimi ile negatif bir ilişkisi olduğu gösterilmiştir; ancak, sonuçlar istatistiksel olarak doğrulanmadı. Sonuçlara göre, mevcut malların eksikliğinden veya paranın değerindeki düşüşten dolayı enflasyon Uganda ekonomisinde kısa ve uzun vadeli olumsuz etkiye sahiptir. Ayrıca bulgular, ihracatın Uganda'nın ekonomik gelişimi üzerinde olumsuz etkiye sahip olduğunu işaret etmektedir. Uganda'nın ticaret dengesi iyileştirilmelidir, çünkü daha fazla ihracat, artan yatırım, gelişmiş teknoloji ve artan ithalat ile sonuçlanır ve bunların tümü ekonominin büyümesine katkıda bulunur.
Özet (Çeviri)
The study investigates the impact of foreign aid on Uganda's economic growth, as well as the impacts of foreign direct investment (FDI), imports and exports, and the impact of inflation and each of these aspects are studied in terms of their impact on a country's economy. The study employed secondary data from word bank because it is error-free, dependable, and bias-free also, the data in this study is a time series between 1989 to 2019. The Autoregressive Distribution Lag (ARDL) model was used in the study to examine the variables' short- and long-run effects. In addition, the study employs a cointegration test, a granger causality test, and the unit root to assess the degree of correlation between components of the variables. According to the findings of the study, foreign aid has a positive influence on Uganda's economy in both the short and long term. In the right hands, foreign aid may help to improve economic growth and reduce poverty in the receiving country if it is handled correctly and not misused. According to the conclusions of the research, imports have a positive influence on the economy of Uganda in both the short and long term. Because Uganda is a country that significantly depends on imports, and brings in more capital items such as machinery and equipment than direct consumables like food and medicine, which dominated in earlier decades. It has been shown that FDI has a negative relationship with Uganda's short- and long-term economic development; however, the conclusions were not statistically validated.