Batı Trakya azınlığın sivil toplum örgütleri bağlamında Türkiye ve Yunanistan dış politikalarına etkileri
Turkey and Greece in the context of foreing, the impact of civil society organizations in Western Thrace minority
- Tez No: 656422
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖKMEN KANTAR, DR. ÖĞR. ÜYESİ ONUR KEMAL YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Küreselleşme ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Batı Trakya, Balkan coğrafyasında Türklerin M.Ö. yerleştikleri bir coğrafi bölgedir. Tarihsel süreçte Kuzey'den sıcak denizlere Güneye ulaşmak isteyen Rusya için Boğazlar ile Dedeağaç Limanı ticaretin ve denizlere ulaşmanın iki önemli seçeneğidir. Bu dönemde Osmanlı hâkimiyeti yüzyıllar boyunca adil yönetim anlayışı içinde her tebaaya ve inanca özgürlük getirmiştir. İslam dini ve Türk kimliğinin Balkanlar'da her daim adalet ile anılması başka dinlere mensup halkların ilgisi ile karşılanmıştır. Böylece İslam ve Türklük beraber anılmaya başlanmış ve bütün olarak algılanmıştır. Fakat değişen koşullar ve hâkimiyet Balkan coğrafyasında birlik içinde yaşamanın zorluklarını etnik kimlik ve dini mücadeleye bırakmıştır. Türklerin Balkan coğrafyasındaki gücü zayıflamaya başladığından itibaren“Küçük Asya”olarak adlandırılan Anadolu topraklarından dahi sürülmek için planlar Türkler üzerine yapılmıştır. Türklerin kurtuluş savaşı ile birlikte gösterdikleri var oluş mücadelesi sonucu kurdukları yeni Cumhuriyet, Avrupa'nın Balkanlar üzerinde tekrar hesap yapmasına neden olmuştur. Yaşanan gelişmeler neticesinde Batı Trakya, Türklerin Avrupa'ya açılan üssü konumuna gelmiştir. Fakat bu coğrafya aynı zamanda etnik kimliği ve dini inançları farklı olan insanlara yapılan haksızlıklarla anılmaya başlamıştır. Tarihin hiçbir döneminde hukuk dışı yollara yönelmeyen Türkler, bu bölgede maruz kaldıkları baskı ve zulümleri duyurmak için örgütlü olarak, aynı zamanda hukuk dışına çıkmadan var olma mücadelelerini tüm dünyaya anlatmak zorunda kalmışlardır.
Özet (Çeviri)
Western Thrace is a geographical region where Turks settledin in the Balkan geography throughout the history. For Russia, which wants to reach the warm seas from then orth, The Straits and Alexandroupolis ports are two important options for trade and Access to the seas. For centuries, the Ottoman rule brought freedom to every national subject and faith in a fair management approach. Changing conditions and domination changed the difficulties of living in unity in Balkan geography in to the struggle of ethnicidentity and religion. The fairness of the religion of Islamand the Turkish identity in the Balkans were met with the interest of the people belong to other religions. Islam and Turkishness started to be mentioned to gether and perceived as a whole. It was also observed that Turkish tribes had been assimilated. Since the power of the Turks in the Balkan geography began to weaken, the newTurkish Republic, which was established by the Turks as a result of the struggle for existence together with the War of Independence, caused European countries, which we replanning to expeleven from the Anatolian lands called Asia Minor, to reckon on the Balkans. Western Thrace be came the base of Turks opening to Europe. Andalso Western Thracestartedto be rememberedas a regionwherepeoplein different ethnic identities and religious beliefs suffered oppression. Turks, who had not turned to illegal ways in any part of the history, had totellthewhole World about their struggle for existence with outgoing out of law in order to announce the oppression and cruelty.
Benzer Tezler
- Avrupa Konseyi, Agit ve Ab'de azınlık hakları ve Batı Trakya sorunu
Minority rights in the Council of Europe, the Osce and the Eu and The Western Thrace problem
YASEMİN GÖRÜM
Doktora
Türkçe
2006
Uluslararası İlişkilerİstanbul ÜniversitesiUluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
PROF.DR. FARUK SÖNMEZOĞLU
- Batı Trakya'da insan ve azınlık hakları ihlallerinin ulusal ve uluslararası boyutu
National and international dimension of human and minority rights violations in Western Thrace
GÖNÜL GÜLGEZEN
Yüksek Lisans
Türkçe
2018
Uluslararası İlişkilerSakarya ÜniversitesiUluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. GİRAY SAYNUR DERMAN
- Lozan'dan günümüze Batı Trakya'da Türk sivil toplum kuruluşları ve faaliyetleri (1923-2020)
Turkish non-governmental organizations and the activities of their in Western Thrace from Lausanne to present (1923-2020)
MURAT DERİN
Doktora
Türkçe
2023
Uluslararası İlişkilerTrakya ÜniversitesiUluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. İBRAHİM KAMİL
- Batı Trakya Müslüman Türk azınlığın din ve eğitim sorunları
Religion and educational problems of Muslim Turkish minority in Western Thrace
MOUCHAMMET NTOUKIANTZI
Yüksek Lisans
Türkçe
2022
DinBursa Uludağ ÜniversitesiFelsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
PROF. DR. İSMAİL SAĞLAM
- Lozan Antlaşması sonrası Batı Trakya'da din eğitiminin problemleri
After the Treaty of Lausanne problems of reli̇gi̇ous educati̇on i̇n Western Thrace
CHOUSEIN BOSTANTZI
Doktora
Türkçe
2014
DinDokuz Eylül ÜniversitesiFelsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
YRD. DOÇ. DR. VELİ ÖZTÜRK