Nesnelerin internetinde kullanılan yönlendirme algoritmalarının hesaplama altyapılarındaki performans analizleri
Performance analysis of routing algorithms used in the internet of things on the computation infrastructure
- Tez No: 724276
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEVLÜT ERSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Nesnelerin İnterneti, Mobil Tasarsız Ağlar, Yönlendirme Protokolleri, Hibrit Yönlendirme Algoritmalar, Performans Analizleri, Internet of Things, Mobile Adhoc Networks, Routing Protocols, Hybrid Routing Algorithms, Performans Analysis
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Ortaya çıkan Nesnelerin İnterneti (IoT) teknolojisi, akıllı şehir projesinin gerçek zamanlı uygulamalarına çeşitli faydalar getirmektedir. IoT özellikli teknolojiler, Mobil Özel Ağ (MANET), Araçlara Yönelik Özel Ağ (VANET), Kablosuz Sensör Ağı (WSN), Sualtı Kablosuz Sensör Ağı (UWSN) vb. ağlar tarafından yürütülmektedir. IoT'nin temel işlevi etkin teknolojiler esas olarak yönlendirme işlevine bağlıdır. MANET'ler için tanıtılan farklı türde yönlendirme protokolleri vardır. Kullanım ve seçim yönlendirme yöntemleri, gerçek zamanlı uygulama ihtiyaçlarına göre yapılır. Ortalama bir Ad hoc İsteğe Bağlı Vektör (AODV) yönlendirme protokolü, her tür ağda iyi sonuçlar vermektedir. Ancak tek yönlü yol tabanlı yönlendirme yöntemi olduğu için MANET için bağlantı verimliliği, Hizmet Kalitesi (QoS), güvenilirlik ve yük dengeleme gibi AODV yönlendirme protokolünün verimliliği tartışma olduğu gözlenmiştir. Düğümler arasındaki iletişimlerde birden fazla yönde veri iletişimi sağlandığı için Çok yollu yönlendirme protokolleri tasarlanmıştır. Bu tez çalışmasında IoT-MANET için geliştirilmiş olan yönlendirme algoritmalarının karşılaştırmalı analizileri yapılmıştır. Bu analizlerde performans ölçütü olarak Değişken düğüm sayıları, düğümlerin değişken hızları ve değişken paket boyutarı ele alınarak değerlendirmeler yapılmıştır. Değerlendirmeler sonucunda tüm yönlendirme algoritmalarında yüzölçümü geniş olan alanlarda düğüm sayılarının ideal sayıda olması gerektiği ortaya çıkmıştır. Elde edilen sonuçlarda çok yollu yönlendirme algoritmalarının hareketli düğümlerin olduğu ağlarda daha başarılı olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The emerging Internet of Things (IoT) technology brings various benefits to the real-time applications of the smart city project. IoT-enabled technologies include Mobile Private Network (MANET), Vehicles Private Network (VANET), Wireless Sensor Network (WSN), Underwater Wireless Sensor Network (UWSN), etc. operated by networks. The core function of IoT enabled technologies mainly depend on the routing function. There are different types of routing protocols introduced for MANETs. Usage and selection routing methods are made according to real-time application needs. An average Ad hoc Vector On Demand (AODV) routing protocol works well on any type of network. However, since it is a one-way path-based routing method, it has been observed that the efficiency of the AODV routing protocol, such as link efficiency, Quality of Service (QoS), reliability, and load balancing for MANET, is controversial. Multipath routing protocols are designed as data communication is provided in more than one direction in communications between nodes. In this thesis, comparative analyzes of routing algorithms developed for IoT-MANET were made. Variable node numbers, variable speeds of nodes and variable packet sizes were evaluated as performance criteria in these analyzes. As a result of the evaluations, it has been revealed that the number of nodes should be ideal in all routing algorithms in areas with large surface area. In the results obtained, it has been observed that multipath routing algorithms are more successful in networks with mobile nodes.