Kurumsal yönetim ilkelerinin uygulanmasında yönetim kurulu ve yönetim kuruluna bağlı komiteler
Board of directors and board committees in implementation of the corporate governance principles
- Tez No: 724377
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET FETHİ ŞUA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Kurumsal Yönetim, Yönetim Kurulu, Komiteler, Kurumsal Yönetim İlkeleri, Corporate Governance, Board of Directors, Committees, Principles of Corporate Governance
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Küreselleşen dünyada kurumsal yönetim anlayışının hakim olması ve bu konuda yasa koyucular tarafından belirlenen ilkelere uygun hareket edilmesi sadece yasal bir zorunluluk değil şirketlerin mevcudiyetlerini devam ettirebilmeleri için kaçınılmazdır. Zira kurumsal yönetim anlayışı ile şirketlerin karşılaşacakları yönetimsel zorlukların, erkler arasındaki güç kavgasının, çıkar çatışmalarının önüne geçilerek şirketlerin kuruluş amaçları doğrultusunda faaliyetlerine devam etmelerinin sağlanması amaçlanmaktadır. Kurumsal yönetim kavramı son yıllarda tüm dünyada dikkat çekici bir şekilde önem kazanmakta ve şirketlerin en önemli gündem konularından birini oluşturmaktadır. Tam da bu nedenlerle tüm ülkelere örnek ve yol gösterici olması adına OECD Kurumsal Yönetim İlkeleri yayımlanmıştır. Ülkemizde de bu ilkeler esas alınarak Sermaye Piyasası Kurulu, Kurumsal Yönetim İlkelerinin Belirlenmesine ve Uygulanmasına İlişkin Tebliğ'i yayımlayarak, Kurumsal Yönetim İlkelerini yürürlüğe koymuştur. Bu doğrultuda çalışmamızda kurumsal yönetim kavramı ve ilkeleri incelenecek ve kurumsal yönetim ilkelerinin şirketlerin yönetimine ve sürdürülebilirliklerine etkisi, söz konusu ilkelerin uygulanabilmesinde şirket organlarının rolleri gibi konular üzerinde durularak ideal şirket yönetiminin sağlanabilmesi için bu organlar arasındaki ilişkinin önemi açıklanmaya çalışılacaktır.
Özet (Çeviri)
Domination of the concept of the corporate governance in a globalizing world and acting in line with the principles set out by legislators in this regard are not only a statutory obligation but also inevitable for the companies to exist. Likewise, it is aimed with the concept of corporate governance that the companies continue to operate as per the founding purposes by preventing the managerial difficulties, conflict between the powers and the conflict of interest, which the companies will experience. The concept of corporate governance has become critically important across the world in recent years and has constituted one of the most essential agenda items of the companies. OECD published for the very reason Principles of Corporate Governance for being a model and guide to all countries. Based on the Principles, in our country the Capital Markets Board promulgated the Principles of Corporate Governance by announcing the Communique on Determination and Implementation of the Principle of Corporate Governance. This study analyzes the concept and principles of corporate governance and elaborates the topics such as the effect of the principles of corporate governance on the management and sustainability of the companies, the roles of the company units in the implementation of the aforementioned principles; and explains the importance of the relationship between the units in order to maintain ideal company management.