Futbol federasyonlarında iyi yönetişim ilkelerinin uygulanmasının incelenmesi: Filistin futbol federasyonu örneği
Investigating the practices of good governance principles in football federations: The case of Palestinian football federation
- Tez No: 700427
- Danışmanlar: PROF. DR. BİLGE DONUK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Yönetişim, İyi Yönetişim İlkeleri, Şeffaflık, Dürüstlük, Kontrol Mekanizmalar, Katılım ve Demokratik Süreçler, Filistin Futbol Federasyon, Governance, Good Governance Principles, Transparency, Control Mechanism, İntegrity, Participation and Democratic Process, Palestinian Football Federation
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Yönetim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 174
Özet
Bu çalışmanın asıl amacı; Filistin Futbol Federasyonunda iyi yönetişim ilkelerinin uygulanmasının incelenmesidir. Alt amacı ise; Filistin Futbol Federasyonu'nda iyi yönetişim ilkelerinin uygulanma düzeyinin değerlendirilmesinde katılımcıların demografik özelliklerine göre farklılık gösterip göstermediğinin incelenmesidir. Bu bağlamda, çalışmanın örneklemini Filistin Futbol Federasyonunda görev yapan genel kurulu, yönetim kurulunu, idari kadrolar ile daimî ve geçici komitelerin 135 üyesi oluşturmaktadır. Çalışmayla ilgili verileri toplamak amacıyla Filistin Futbol Federasyonu'nda iyi yönetişim ilkelerinin uygulama düzeyini ölçmek için bir anket geliştirilmiştir. Anket formu , katılımcılara elektronik ortamda ve araştırmacı tarafından“yüz yüze”görüşme yoluyla uygulanmıştır, elde edilen veriler AMOS ve SPSS programı ile analiz edilmiştir. Araştırmanın temel amacı ile ilgili sonuçlara göre; Filistin Futbol Federasyonunun genel iyi yönetişim ilkelerini orta düzeyde (x =3,08 ±0,40), şeffaflık ilkesini orta düzeyde ( x=2,98±0,63), katılım ve demokratik süreçler ilkesini orta düzeyde (x=3,21±0,60), kontrol mekanizmaları ilkesini orta düzeyde (x =2,99±0,65), dürüstlük ilkesini orta düzeyde (x = 3,07±0,64) , dayanışma ve geliştirme ilkesini orta düzeyde (x = 3,10±0,60) uyguladığını tespit edilmiştir. Bu sonuçlardan yola çıkarak Filistin Futbol Federasyonu'nun yönetişim ilkelerine sahip olduğunu, ancak uygulamada gerekli seviyeye henüz ulaşmadığı sonucuna varabiliriz. Araştırmanın alt amaçlarına ilişkin sonuçlar ise şunlardır: Katılımcıların şeffaflık, katılım ve demokratik süreçler, dürüstlük, dayanışma ve geliştirme ilkelerini uygulamalarına ilişkin görüşleri eğitim düzeyi açısından istatistik olarak anlamlı bir şekilde farklılık göstermediği, kontrol mekanizmaları ilkesinde ise anlamlı bir farklılığın olduğu tespit edilmiştir. Katılımcıların şeffaflık, dayanışma ve geliştirme ilkelerini uygulamalarına ilişkin görüşleri federasyondaki pozisyonları açısından istatistik olarak anlamlı bir şekilde farklılık göstermediği, katılım ve demokratik süreçler, dürüstlük ve kontrol mekanizmaları ilkelerinde ise anlamlı bir farklılığın olduğu bulunmuştur. Katılımcıların dayanışma ve geliştirme ilkesini uygulamalarına ilişkin görüşleri çalışma veya üyelik süresi açısından istatistiki olarak anlamlı bir şekilde farklılık göstermediği, katılım ve demokratik süreçler, şeffaflık ve dürüstlük ilkelerinde ise anlamlı bir farklılığın olduğu bulunmuştur. Katılımcıların dayanışma ve geliştirme, katılım ve demokratik süreçler ilkelerinin uygulamalarına ilişkin görüşleri yönetişim kavramı ve ilkelerine ilişkin bilgileri açısından istatistik olarak anlamlı bir şekilde farklılık göstermediği, şeffaflık, dürüstlük ve kontrol mekanizmalar ilkelerinde ise anlamlı bir farklılığın olduğu tespit edilmiştir. Bu çalışmanın sonuçlarına dayanarak, Filistin Futbol Federasyonu'nda iyi yönetişim ilkelerinin uygulanmasını benimsemeye ihtiyaç vardır. Bunu gerçekleştirmek için bu çalışma bazı önerilerde bulunmuştur. Bunlardan en önemlileri şunlardır: Federasyon genel kuruluna doğrudan bağlı olan bağımsız bir yönetişim komitesinin oluşturulması gerekmekte olup bu komite federasyonun mali ve idari performansının yönetişim ilkeleriyle uyumluluğunun ne düzeyde olduğunu değerlendirmekle görevlendirilmiştir. Ayrıca federasyon, genel kurul ve federasyon kurucu organlarının oluşumuna tüm paydaşların katılımını düzenleyen açık bir metodoloji geliştirmelidir
Özet (Çeviri)
The study aimed to verify the level of application of the principles of good governance in the Palestinian Football Association. In addition to identifying the difference in the opinions of the participants in the research about the degree of application of the Palestinian Football Association to the principles of good governance according to some of their demographic characteristics. To achieve this, the study was conducted on a sample of (135) members of the General Assembly, the Board of Directors, the operational management, and the permanent and temporary committees registered in the Palestinian Football Association. The participants answered a questionnaire consisting of five principles (transparency, participation and democratic process, control mechanisms, integrity, solidarity and development). After collecting the data from the participants, it was encoded and statistically analyzed by SPSS and AMOS. The results of the study showed that the Palestinian Football Association owns the principles of governance, but it does not rise to the required level in its application. Where it was found that the Palestinian Football Association applies the principles of (transparency, participation, democratic processes, control mechanisms, integrity, solidarity and development) within the medium level.And the overall level of application of governance principles was also within the average level (x = 3.08 ± 0.40). With regard to the difference in the participants' opinions about the level of application of governance principles in the Palestinian Football Association according to some demographic variables, the results of the study showed the following: It was found that the opinions of the participants about the level of the application of the principles of transparency, participation, democratic processes, integrity, solidarity and development of the Palestinian Football Association did not differ statistically in terms of the educational level of the participants, while there was a difference in the opinions of the participants regarding the level of application of the principle of control mechanisms. It was found that the opinions of the participants about the level of application of the principles of transparency, solidarity and development by the Palestinian Football Association did not differ statistically in terms of the nature of the participants' work or their membership in the federation, while there was a difference in the opinions of the participants regarding the level of application of the principles of participation, democratic processes, integrity, and control mechanisms. It was found that the opinions of the participants about the level of application of the principles of control mechanisms, solidarity and development by the Palestinian Football Association did not differ statistically in terms of the duration of work or membership of the participants in the union, while there was a difference in the opinions of the participants regarding the level of application of the principles of transparency, participation, democratic processes, and integrity. It was found that the opinions of the participants about the level of application of the principles of solidarity, development, participation and democratic processes by the Palestinian Football Association did not differ statistically in terms of the participants' knowledge of the concept and principles of governance, while there was a difference in the opinions of the participants regarding the level of application of the principles of transparency, integrity, and control mechanisms. Based on the results that have been reached, the study recommended several recommendations, the most important of which is the need for the union to develop clear regulations that regulate the process of the participation of stakeholders in the formation of the general assembly and the constituent bodies of the union. In addition to the need to form an independent committee for governance that reports directly to the General Assembly of the Union. And this committee is charged with following up and monitoring all the work of the union, and evaluating the consistency of the financial and administrative performance of the union with the principles of governance.