Transformational leadership impact on psychological safety: The moderating role of personality
Dönüştürücü liderliğin psikolojik rahatlık üzerindeki etkisi: Kişiliğin düzenleyici rolü
- Tez No: 724454
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GERGELY CZUKOR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: psikolojik rahatlık, dönüştürücü liderlik, duygusal dengesizlik, dışa dönüklük ve tecrübelere açıklık, psychological safety, transformational leadership, neuroticism, extraversion, openness to experience
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Örgüt Psikolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Bu çalışma dönüştürücü liderlik sitili ve psikolojik rahatlık arasındaki ilişkiyi, kişinin belirli karakter özelliklerinin düzenleyici etkilerini göz önünde bulundurarak incelemiştir. Örneklem verisi Türkiye'deki çeşitli özel ve kamu şirketlerinde hali-hazırda çalışmakta olan 141 beyaz yakalı çalışandan elde edilmiştir. Katılımcılardan elde edilen ölçümler için Dönüştürücü Liderlik Ölçeği, Psikolojik Rahatlık Ölçeği ve Büyük-Beş Kişilik Testi kullanılmıştır. Araştırma sonuçları dönüştürücü liderlik stili ile psikolojik rahatlık arasında pozitif ilişki olduğunu göstermiştir. Ayrıca sonuçlara bakıldığında, duygusal dengesizlik ile psikolojik rahatlık arasında negatif ilişki bulunurken, dışa dönüklük ve tecrübelere açıklıkla psikolojik rahatlık arasında bir ilişki tespit edilmemiştir. Diğer yandan, dönüştürücü liderlikle psikolojik rahatlık arasındaki ilişki üzerinde duygusal dengesizlik, dışa dönüklük ve tecrübelere açıklık kişilik özelliklerinin düzenleyici etkileri bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
This research scrutinizes the association between transformational leadership style and psychological safety by taking into account specific personal character traits as moderating variables. The sample (N = 141) was obtained from white-color employees currently working in various private and public companies from different sectors in Turkey. Participants provided measurements through Perceived Transformational Leadership Scale, Psychological Safety Scale; Big-Five Personality Questionnaire. Results revealed a positive link between transformational leadership and psychological safety. Furthermore, there was a negative relationship between neuroticism and psychological safety; however, for extraversion and openness to experience no association was found. On the other hand, analyses indicated no moderation effect of neuroticism, extraversion and openness to experience character traits on the association between transformational leadership and psychological safety.