Pandemi döneminde sağlık çalışanlarında anksiyete, depresyon, ruhsal belirti düzeyi ve tükenmişlik düzeylerinin ilişkisinin incelenmesi
Investigation of the relationship between anxiety, depression, mental symptom and burnout in health care professionals during the pandemic period
- Tez No: 724501
 - Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERKAL ERZİNCAN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Psikoloji, Psychology
 - Anahtar Kelimeler: Depresyon, Anksiyete, Ruhsal Belirti, Genel Sağlık, Tükenmişlik, Sağlık Çalışanları, Depression, Anxiety, Mental Symptom, General Health, Burnout, Health Professionals
 - Yıl: 2022
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: İstanbul Kent Üniversitesi
 - Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu çalışmada pandemi döneminde sağlık çalışanlarında anksiyete, depresyon, ruhsal belirti düzeyi ve tükenmişlik düzeylerinin ilişkisi incelenmiştir. Covid-19 pandemisi 12 Mart 2020 tarihinden itibaren tüm dünyada hızla yayılmaya başlamıştır. Pandemiler genel olarak, halk sağlığı bakımından ciddi fiziksel ve ruhsal sorunlara, can kaybına neden olarak tehdit oluşturmaktadırlar. Sağlık çalışanları ise meslek grubu olarak pandemilerde yüksek risk taşımaktadır. Pandemi döneminde insanların pek çoğu uygulanan tedbirler kapsamında evlerinde kapalı kalırken, farklı alanlarda görev alan sağlık çalışanları yaşanan zorluk karşısında özveri ile mücadelelerine devam etmişlerdir. Bu kapsamda araştırmanın amacına uygun olarak pandemide İstanbul ilindeki sağlık kuruluşlarında aktif görev almış 18-65 yaş aralığındaki 324 sağlık çalışanı ile anket çalışması yürütülmüştür. Çalışmada veri toplama aracı olarak, araştırmacı tarafından hazırlanan sosyodemografik bilgi formu, Maslach Tükenmişlik Ölçeği, Beck Depresyon Ölçeği, Durumluk-Sürekli Anksiyete Ölçeği (STAI 1 ve 2) ve Genel Sağlık Anketi-12 (GSA-12) kullanılmıştır. Yapılan çalışma sonucunda pandemi döneminde sağlık çalışanlarının yaş, cinsiyet, medeni, durum, çalışma süresi, eğitim durumu değişkenlerine göre ölçeklerden ve alt boyutlarından aldıkları puan ortalamalarında anlamlı farklılık olmadığı belirlenmiştir. Ayrıca katılımcıların orta düzeyde depresyon, kaygı, tükenmişlik, ruhsal belirti puanlarına sahip oldukları, kullanılan her ölçek ve boyutları ile ölçek ortalamaları arasındaki korelasyon katsayıları istatistiksel olarak anlamlı olduğu ve aralarında kuvvetli ilişki bulunduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the relationship between anxiety, depression, mental symptom and burnout in healthcare workers during the pandemic period was investigated. The Covid-19 pandemic has started to spread rapidly all over the world as of March 12, 2020. Pandemics generally pose a threat to public health by causing serious physical and mental problems and loss of life. Healthcare workers, on the other hand, are at high risk in pandemics as a professional group. While most of the people remained closed at home within the scope of the measures implemented during the pandemic period, the healthcare professionals working in different areas continued their struggle with self-sacrifice in the face of the difficulties. In this context, in accordance with the purpose of the research, a survey was conducted with 324 healthcare professionals aged between 18-65 who took an active role in health institutions in the province of Istanbul during the pandemic. Sociodemographic information form prepared by the researcher, Maslach Burnout Scale, Beck Depression Scale, State-Trait Anxiety Inventory (STAI 1 and 2) and General Health Questionnaire-12 (GHQ-12) were used as data collection tools in the study. As a result of the study, it was determined that there was no significant difference in the mean scores of health workers from the scales and sub-dimensions according to the variables of age, gender, marital status, working time, and educational status during the pandemic period. In addition, it was determined that the participants had moderate depression, anxiety, burnout and general health scores, the correlation coefficients between each scale and its dimensions and the scale averages were statistically significant and there was a strong correlation between them.