Effect of IT on the business during pandemic
Pandemi sırasında BT'nin işletmelere etkisi
- Tez No: 724530
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KAĞAN OKATAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: COVID-19, Pandemi, BT uygulamaları, COVID-19, Pandemic, IT applications
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Çalışmanın birincil amacı, pandemi sırasında BT'nin işletmeler üzerindeki önemli etkilerini vurgulamaktır. Pandemi sırasında BT'nin işletmeler üzerindeki en önemli etkisi, iş faaliyetlerini internet üzerinden uzaktan yürütmelerine yardımcı olmasıdır. Çalışma, pandemi sırasında BT'nin işletmeler üzerindeki olumlu etkilerinin yanı sıra olumsuz etkilerini de vurguluyor. Çalışma, konuyla ilgili önceki bilim adamlarının çalışmalarını vurgulamak için literatürü kullanmaktadır. Literatür, pandemi sırasında BT'nin işletmeler üzerindeki olumlu ve olumsuz etkilerinin yanı sıra, BT'nin olumsuz etkilerini azaltmak için dünya çapındaki işletmeler tarafından benimsenen farklı yaklaşımları ayrıntılı olarak vurgulamaktadır. Ayrıca araştırma, nitel ve nicel araştırma tasarımını içeren karma bir yaklaşımla beraber keşfedici araştırma tasarımını kullanmaktadır. Keşfedici araştırma tasarımının kullanılmasının birincil nedeni, mevcut çalışmanın doğasının keşfedici veya ayrıntılı olmasıdır. Aynı şekilde, çalışmada yorumsalcılık çalışma felsefesi kullanılmaktadır. Yorumlama araştırma felsefesinin ana teması, araştırmaların veri toplama için doğallık kullanmasına yardımcı olmasıdır. Ayrıca, çalışmada birincil verilerin toplanması için yarı yapılandırılmış görüşmeler kullanılmaktadır. Araştırma, sırasıyla ikincil ve birincil verilerin toplanması için literatür ve anket dahil olmak üzere veri toplama için karma bir yaklaşım kullanır. Çalışmanın sonucu, BT'nin pandemi sırasında işletmeler üzerinde zararlarına kıyasla daha fazla avantajı veya olumlu etkisi olduğunu gösteriyor. Kuruluşların gelecekte çeşitli BT uygulamalarının kullanımını iyileştirmek için BT altyapılarını iyileştirmeleri gerekmektedir. Ayrıca, çalışma, dünyanın dört bir yanındaki işletmelerin BT uygulamalarını mükemmel bir şekilde kullanabilmeleri için personellerini eğitmeleri gerektiğini öne sürüyor. Yetersiz veri doğruluğu ve veri güvenilirliğinin olmaması çalışmanın en önemli kısıtlılıklarıdır. Geleceğin araştırmacılarının, gelecekteki pandemik durumla etkili bir şekilde başa çıkmak için BT uygulamalarını iyileştirme yöntemleri hakkındaki araştırmalarını geliştirmeleri gerekiyor.
Özet (Çeviri)
The primary aim of the study is to highlight significant effects of IT on businesses during the pandemic. The most significant impact of IT on businesses during pandemic is that it helped them operate their business activities remotely via the internet. The study highlights the negative as well as the positive impacts of IT on businesses during the pandemic. The study used the literature to highlight the work of previous scholars about the topic. The literature highlights the positive and the negative impacts of IT on businesses during the pandemic along with different approaches adopted by businesses around the world to mitigate the negative impacts of IT in the situation in detail. Moreover, the research uses a mixed approach including qualitative and quantitative research design. The study uses the exploratory research design. The primary reason for using the exploratory research design is that the nature of the current study is exploratory or elaborative. Likewise, the study uses interpretivism study philosophy. The major theme of the interpretivism research philosophy is that it helps studies to use a naturalistic for data collection. Moreover, the study uses semi-structured interviews for collecting primary data. The research uses a mixed approach for collection data including literature and questionnaire for collecting secondary and primary data respectively. The result of the study suggests that IT has more advantages or positive impacts on businesses during the pandemic as compared to its harms. The organizations need to improve their IT infrastructure for improving the use of various IT applications in the future. Furthermore, the study suggests that the businesses around the world need to train their staff members so that they can use IT applications perfectly. Poor data accuracy and lack of data reliability are the major limitations of the study. The future researchers need to improve their research about the methods to improve the IT applications for dealing with the future pandemic situation effectively.