Bakım kurumu çalışanlarına verilen problem davranışlara yönelik müdahale eğitiminin etkililiği (KKTC örneği)
The efficacy of intervention education for thebehavioral problems to the employees of careinstitution (TRNC example)
- Tez No: 724794
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUKADDES SAKALLI DEMİROK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Korunmaya Muhtaç Çocuk, Bakım Kurumu, Problem Davranış, Ebeveyn Eğitimi
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu araştırmanın amacı, bakım kurumu çalışanlarına verilen problem davranışlara yönelik müdahale eğitiminin etkililiğinin belirlenmesidir. Betimsel ve deneysel yöntemin birlikte ele alındığı karma yöntemden oluşan araştırmanın çalışma gurubunu KKTC Sos Çocuk Köyünde görev yapan ve 11 anne ve 7 teyze oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak, çalışma grubuna katılan anne ve teyzelerin kişisel bilgilerini toplamak amacıyla araştırmacı tarafından hazırlanan kişisel bilgi formu, problem davranışlara yönelik görüşlerinin belirlenmesi amacıyla oluşturulan görüşme formu, problem davranışlara yönelik müdahale eğitimine ilişkin eğitim değerlendirme aracı ve eğitimin anne ve teyzeler tarafından değerlendirmesine yönelik görüşme formu kullanılmıştır. Çalışma grubunun eğitim ihtiyacı kurumla ve anne, teyzelerle yapılan yüz yüze görüşmeler ve görüşme formundan elde edilen veriler sonucu ortaya çıkarılmıştır. Problem davranışlara yönelik görüşlerin ortaya çıkarılması için, yapılan görüşmelerden elde edilen veriler içerik analizi yöntemiyle çözümlenmiştir. Çalışma grubu olan anne ve teyzelere uygulanan eğitim değerlendirme aracının puan farklarının belirlenmesi için Wilcoxon testi uygulanmıştır. Uygulanan eğitimin etkililiğinin belirlenebilmesi amacıyla çalışma grubuna uygulanan görüşme formu verileri içerik analizi yöntemiyle çözümlenmiştir. Araştırma sonucuna göre, SOS Çocuk Köyü çalışanı anne ve teyzelerin problem davranışlara müdahale eğitimine ihtiyaç duydukları ve eğitim öncesi ve sonrası uygulanan eğitim değerlendirme aracından aldıkları puanların arasında son test lehine anlamlı düzeyde fark olduğu belirlenmiştir. Eğitimin etkililiğinin v değerlendirilmesi amacıyla uygulanan görüşme formu verilerine göre ise eğitimin yararlı olduğu ve ihtiyacı karşıladığı yönde bir sonuca ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This research aims to determine the efficacy of intervention education for the behaviroral problems which was applied to the care institution emloyees. In order to achieve this aim, both descriptive and experimental methods are used and the sample of the research consisted of 11 mothers and 7 aunts who were the employees of the SOS children village. Demographic information form prepared by the researcher in order to collect personal information of the mothers and aunts participating in the study group, interview form prepared to determine opinions about problem behaviors, educational evaluation tool about intervention education for problem behaviors and semistructured interview questions were used for evaluation of education by mother and aunts. The needs of sample group was identified by the data from the interviews and interview forms which were conducted by face-to-face interviews. In order to reveal opinions about problem behaviors, the data obtained from interviews were analyzed by content analysis method. The Wilcoxon test was used to determine the differences in the dimensions of the educational evaluation tool applied to the research group. In order to determine the effectiveness of the education, the data of the interview form applied to the study group were analyzed by content analysis method. According to the results of the research, it was determined that the mother and the aunts who work in SOS Children's Village needed intervention education for vii problem behaviors and significant difference was observed between the post test before and after education. According to the interview form used to evaluate the effectiveness of the training, the result showed that education was found to be beneficial and the needs were met.