Pandemi sürecinde sağlık çalışanlarının mesleki risklerinin iş stresine etkisi (Gümüşhane ili örneği)
During the pandemic the impact of occupational risks of health workers on work stress(Example of Gumushane province)
  1. Tez No: 724890
  2. Yazar: LEVENT ODACI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NİLGÜN ULUTAŞDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: İş stresi, Mesleki risk, Sağlık çalışanları, Work stres, Occupational risks, Health workers
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gümüşhane Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu çalışmanın amacı pandemi sürecinde sağlık çalışanlarının mesleki risklerinin iş stresine etkisini belirlemektir. Tanımlayıcı ve kesitsel tipte olan çalışmanın evrenini Eylül-Kasım 2020 tarihlerinde Gümüşhane Devlet Hastanesinde görev yapan sağlık çalışanları (n=150 kişi) oluşturmuştur. Araştırmanın herhangi bir örneklem yöntemi seçilmeden tüm sağlık çalışanlarına yapılması planlanmış ve tümüne ulaşılmıştır. Araştırmanın verileri; araştırmacılar tarafından literatür incelenerek oluşturulan bilgilendirilmiş onam formu ile sosyodemografik özellikler, iş ortamında karşılaşılan mesleki risk ve tehlikeler, iş stresini etkileyen faktörleri içeren sorular,“ Sağlık Çalışanları Güvenliği Ölçeği”ve“Beck Anksiyeti Ölçeği”sorularından oluşan anket bireylerin dinlenme saatlerinde yaklaşık 20 dakika süre içinde direkt gözlem altında uygulanmıştır. Verilerin analizinde frekans, ortalama, standart sapma, t testi, Mann Whitney U testi, ANOVA, Kruskal Wallis ve korelasyon testleri kullanılmıştır. Tüm testlerde istatistiksel önem düzeyi 0.05 olarak alınmıştır. Bu araştırma kapsamında pandemi sürecinde görev yapan sağlık çalışanlarında SÇGÖ puan ortalaması 140.21±40.76, BAÖ puan ortalaması 37.36±13.48 olarak bulunmuştur. İSG eğitimi alan sağlık çalışanlarının iş güvenliği, İSG eğitimi almayan sağlık çalışanlarının ise anksiyetesi daha yüksektir. Sağlık çalışanlarının sağlık durumu iyiden kötüye doğru gittikçe, iş güvenliği azalırken ansiyeteleri artmaktadır. Düzenli beslenen sağlık çalışanlarının iş güvenliği yüksek bulunurken, düzensiz beslenenlerin anksiyetesi yüksek bulunmuştur. Uyku sorunu yaşayan sağlık çalışanlarının iş güvenliği yüksek bulunmuştur. Pandemi sürecinde araştırmanın yapıldığı hastanede iş güvenliğinin sağlandığı ancak sağlık çalışanlarının şiddetli düzeyde anksiyete yaşadıkları bulunmuştur. Sağlık çalışanlarının iş güvenliği arttıkça anksiyeteleri azalmaktadır. Sağlık çalışanlarına yönelik iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin sayısını ve farkındalıklarını arttırıcı çalışmalar yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
This study's purpose is to determine effect of occupational risks of health workers on work stress during pandemic. The populations of descriptor and cross-sectional study was comprised of health workers (n=150people) who work at Gümüşhane State Hospital in September-November 2020. It was planned and reached to study for health workers without selecting sampling method. Survey's data, consisting of an informed consent form created by researchers analyzing literature with socio-demographic characteristics, occupational risk, workplace hazard, questions including work stress factors,“Health Workers Safety Scale”and“Beck Anxiety Scale”survey questions was applied under observation in 20 minutes during resting hours. Frequency, mean, standard deviation, ANOVA, Kruskal-Wallis, T-test, Mann-Whitney U-test and correlation-test were used. Statistical significance level was taken as 0.05. The mean score of HWSS was found as 140.21±40.76 and the mean score of BAS was found as 37.36±13.48 in health workers during pandemic. Health workers who receive OHS training have higher work safety; health workers who don't have OHS training have higher anxiety. As condition of health workers goes from good to worse, their anxiety increases while job security decreases. Health workers who fed regularly have higher work safety; health workers who fed irregularly have higher anxiety. Health workers who have sleep problems have higher work safety. Work safety in hospital where research was made during pandemic but health workers experienced severe anxiety. As work safety of health workers increases, their anxiety decreases. Studies should be applied to increase the number of OHS trainings and raise awareness for health workers.