Eber deresi havzası florası (Afyonkarahisar)
Eber stream basin flora (Afyonkarahisar)
  1. Tez No: 724990
  2. Yazar: HASAN KETENCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA KARGIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Botanik, Botany
  6. Anahtar Kelimeler: Flora, Eber Deresi Havzası, Sultan Dağları, Afyonkarahisar, Flora, Eber Stream Basin, Sultan Mountains, Afyonkarahisar
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu araştırmada, Sultan Dağlarının Kuzey yamacında bulunan Eber Deresi Havzası ve çevresinin florası araştırılmıştır. Araştırma sonucu 80 familya ve 321 cinse ait 587 damarlı bitki taksonu tespit edilmiştir. Taksonların 22' si (Eupatorium cannabinum L.,alyssum alyssoides (L.) L., Anchonium elichrysifolium (DC.) Boiss. subsp. elichrysifolium var. elichrysifolium , Thlaspi ochroleucum Boiss. & Heldr., Asyneuma michauxioides (Boiss.) Damboldt, Minuartia erythrosepala (Boiss.) Hand.-Mazz. var. erythrosepala, Petrorhagia cretica (L.) P.W.Ball & Heywood, Silene caryophylloides (Poir.) Otth subsp. masmenaea (Boiss.) Coode & Cullen, Sedum hispanicum L., Astragalus lineatus Lam. var. lineatus, Cytisus austriacus L., Lathyrus laxiflorus (Desf.) O. Kuntze subsp. angustifolius (Post ex Dinsm.) Davis, Trifolium aureum Pollich. subsp. aureum, Hypericum linarioides Bosse subsp. linarioides, Orobanche arenaria Borkh., Digitalis cariensis Boiss. ex Benth., Polygonum bistorta L. subsp. bistorta, Androsace villosa L., Primula auriculata Lam., Alchemilla holocycla Rothm., Crataegus pentagyna Waldst. & Kit. ex Willd., Viola tricolor L.) Afyonkarahisar florası için yenidir. 68 adet takson endemiktir. Endemizm oranı % 11.47' dir. Araştırma alanındaki türlerin bitki coğrafyasına göre dağılımı; Akdeniz (80), Avrupa-Sibirya (75), İran-Turan (70) ve bilinmeyen (362).
Özet (Çeviri)
In this research, The flora of Eber Stream Basin and its surroundings on the northern slope of the Sultan Mountains was investigated. As a result of the research, 587 veined plant taxa belonging to 80 families and 321 genera were determined. Nine of the taxa (Eupatorium cannabinum L., Alyssum alyssoides (L.) L., Anchonium elichrysifolium (DC.) Boiss. subsp. elichrysifolium var. elichrysifolium, Thlaspi ochroleucum Boiss. & Heldr., Asyneuma michauxioides (Boiss.) Damboldt, Minuartia erythrosepala (Boiss.) Hand.-Mazz. var. erythrosepala, Petrorhagia cretica (L.) P.W.Ball & Heywood, Silene caryophylloides (Poir.) Otth subsp. masmenaea (Boiss.) Coode & Cullen, Sedum hispanicum L., Astragalus lineatus Lam. var. lineatus, Cytisus austriacus L., Lathyrus laxiflorus (Desf.) O. Kuntze subsp. angustifolius (Post ex Dinsm.) Davis, Trifolium aureum Pollich. subsp. aureum, Hypericum linarioides Bosse subsp. linarioides, Orobanche arenaria Borkh., Digitalis cariensis Boiss. ex Benth., Polygonum bistorta L. subsp. bistorta, Androsace villosa L., Primula auriculata Lam., Alchemilla holocycla Rothm., Crataegus pentagyna Waldst. & Kit. ex Willd., Viola tricolor L.) are new to Afyonkarahisar flora. 68 taxa are endemic. The rate of endemism is 11.47 %. Distribution of species in the research area according to plant geography; Mediterranean (80), Euro-Siberia (75), Iran-Turanian (70) and unknown (362).