Diş hekimliği öğrencilerinin çocuk hastalara yönelik algılarının belirlenmesi
Evaluation of the perceptions of dental students towards pediatric patients
- Tez No: 724989
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BURAK BULDUR
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Algı, Çocuk Hasta, Diş Hekimliği Öğrencisi, Metafor, Perceptions, Pediatric Dental Patients, Dental Students, Metaphor
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Diş Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Pedodonti Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu çalışmanın amacı, metafor analiz yöntemi kullanılarak diş hekimliği öğrencilerinin çocuk hastalara yönelik algılarını belirlemektir. Çalışma grubu, 2021-2022 eğitim döneminde Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Diş hekimliği Fakültesinde eğitim gören 514 diş hekimliği öğrencisinden oluştu. Katılımcılar, çocuk hasta kavramına ilişkin kullandıkları metaforları ortaya çıkarmak için“Çocuk hasta….. gibidir, çünkü ……”cümlesini tamamladı. Çocuk hasta ile ilgili üretilen metaforların oluşturduğu kavramsal kategoriler araştırıldı ve ayrıca bu kavramsal kategoriler arasında katılımcıların cinsiyetleri ve sınıf düzeyi (preklinik veya klinik) ve mesleki tercih sıraları açısından anlamlı bir farklılık olup olmadığı incelendi. Elde edilen veriler, karma-metot yöntemi kullanılarak; hem nitel (metafor analizi), hem nicel (ki-kare) olarak istatistiksel analize tabi tutuldu. Katılımcılar, hepsini en iyi yansıtan toplam 33 örnek metafor altında 421 geçerli metafor üretti. Metaforlar, 5 kavramsal kategori altında toplandı; 1) bakım, ilgi ve özen gerektiren olarak çocuk hasta; 2) ham madde olarak çocuk hasta; 3) gelişen ve değişen olarak çocuk hasta; 4) tahmin edilemeyen, şaşırtıcı olarak çocuk hasta ve 5) tehlike yaratıcı olarak çocuk hasta. Öğrenciler tarafından üretilen metaforlar en çok gelişen ve değişen olarak çocuk hasta kategorisi altında toplandı. Cinsiyet açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı (p>0.05). Kadın öğrenciler,“bakım, ilgi ve özen gerektiren”kategorisinde yoğun bir dağılım gösterirken, erkek öğrenciler, daha çok“değişen ve gelişen”kategorisinde dağılım gösterdi. Sınıf düzeyi açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı (p>0.05). Klinik diş hekimliği öğrencileri“gelişen ve değişen”kategorisinde yoğun bir dağılım gösterirken, klinik öncesi diş hekimliği öğrencileri de daha çok“gelişen ve değişen”kategorisinde dağılım gösterdi. Mesleki tercih sırası açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı (p>0.05). Diş hekimliği mesleği ilk tercihi olan öğrenciler, en çok“gelişen ve değişen”kategorisinde dağılım gösterirken, ilk tercihi olmayanlar ise daha çok“bakım, ilgi özen gerektiren”kategorisinde dağılım gösterdiler. Sonuç olarak, metafor analizi diş hekimliği öğrencilerinin algılarını belirlemede faydalı bir ölçüm aracı olarak görüldü.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to evaluate the perceptions of dental students towards pediatric patients through metaphor analysis. The study group consisted of 514 dental students who were selected by convenience sampling method. The participants were asked to fill in gaps in the statement“Pediatric patient is like ………, because ………”. The conceptual categories under which the metaphors produced about pediatric patients were investigated and also examined whether there were any significant differences between these conceptual categories in terms of the genders, grades (preclinical or clinical) and precedence of professional preference. The mixed method including the quantitative and qualitative data collection techniques was used for statistical analysis. Dental students produced 421 valid metaphors under a total of 33 sample metaphors reflecting all of them. The metaphors were collected under 5 conceptual categories as follow: 1) the pediatric dental patient as requiring care, attention and sensitivity; 2) pediatric dental patient as raw material; 3) pediatric dental patient as developing and changing; 4) pediatric dental patient as unpredictable, and surprisingly; and 5) pediatric dental patient as hazard. The metaphors produced by the students were mostly gathered in the category of“the developing and changing pediatric dental patient”. There was no statistically significant differences between the groups in terms of gender (p>0.05). While female dental students mostly produced metaphors in the category of“requiring care, attention and sensitivity”, male dental students mostly produced in the category of“developing and changing”. There was no statistically significant difference between in terms of grade (p>0.05). While clinical dental students mostly produced metaphors in the category of“the developing and changing”category, preclinical dental students also mostly produced in the category of“the developing and changing”category. There was no statistically significant difference between the groups in terms of precedence of professional preference (p>0.05). While clinical dental students whose first choice was dentistry mostly produced metaphors in the category of“developing and changing”category, of those whose first choice was not dentistry mostly produced in the category of“requiring care, attention and sensitivity”category. This study concluded that metaphor analysis was as a useful method in evaluating the perceptions of the dental students.