Covid-19'un online gıda alışverişlerinde tüketici davranışlarına etkisi
The effects of Covid-19 to customer behaviors on online food shopping
- Tez No: 725003
- Danışmanlar: PROF. DR. EZGİ YILDIRIM SAATÇI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Covid-19, Pandemi, Gıda Tüketimi, Online Ticaret, Tüketici Davranışları, Covid-19, Pandemic, Food Consumption, Online Commerce, Consumer Behavior
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
2020 yılında tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgının yayılımı ile sağlıklı beslenme alışkanlığının insan vücudunun hastalıklara karşı direnci için önemi bir kez daha belirgin şekilde ortaya çıkmıştır. Salgın sebebi ile çeşitli sektörlerde durgunluk yaşansa da başta gıda olmak üzere, sağlık, temizlik ve hijyen ürünlerinin tüketimleri artmış, sokağa çıkma yasaklarının da önemli etkisi ile müşterilerin fiziki mağaza alışverişleri online alışverişe dönüşmüştür. Salgının tüm dünyada sosyal ve ekonomik açıdan etkisi yıkıcı olmuş, ekonomik daralmaya bağlı olarak düşük gelir seviyesindeki ailelerin artan gıda fiyatları ile gıdaya erişimi zorlaşmıştır. Bu araştırma, salgın döneminde tüketicilerin gıda alışverişlerindeki tercihlerini etkileyen sebepler, gıda alışverilerinde online ticaret kullanımları, bu tercih ve kullanımlarının kalıcı olup olmadığı hakkında sektör raporları, bilimsel yayın ve araştırmalardan derlenerek hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
With the spread of the Covid-19 Pandemic, which affected the whole world in 2020, the importance of healthy eating habits for the resistance of the human body to diseases has once again emerged. Consumption of their products has increased because of Covid-19 Pandemic, and with the significant effect of the restrictions, customers' physical store shopping habits has turned into online shopping. Especially, food, health, cleanliness and hygiene products. The social and economic impact of the epidemic has been devastating all over the world, and due to the economic contraction, low-income families' access to food has become difficult with the increasing food prices. This research has been prepared by compiling from industry reports, scientific publications and researches about the reasons affecting the preferences of consumers in food shopping during the epidemic, their use of online commerce in food shopping, and whether these preferences and usage are permanent.