Mimari göstergebilim bağlamında yaşayan müze ve örnek analizi
Living museum in the context of architectural semiology and case analysis
  1. Tez No: 725014
  2. Yazar: GÖZDE EZGİ GÖL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BİHTER ERDEM OKUMUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Müzecilik, Sanat Tarihi, Architecture, Museology, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Yaşayan Müze, Mimari, Göstergebilim, Living Museum, Architecture, Semiotics Date:23.02.2022
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: BEYKOZ ÜNİVERSİTESİ
  10. Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim Tasarımı ve Göstergebilim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 167
Özet
Bu araştırmanın amacı mimari göstergebilim bağlamında yaşayan müzeleri örnekler üzerinden incelemektir. Bu bağlamda araştırmada analiz edilmek üzere dört müze tercih edilmiştir. Dört müzenin de yaşayan müze formlarında olmasına dikkat edilmiştir. İncelenmek üzere örnekleme alınan dört müze şunlardır: Guggenheim Çağdaş Sanat Müzesi/ New York- ABD, Yahudi Müzesi / Berlin- Almanya, Varşova Ayaklanma Müzesi / Varşova – Polonya, Troya Müzesi / Çanakkale- Türkiye. İncelenen bu dört müzenin de mimari açıdan klasik mimarinin dışına çıktığı görülmektedir. Bu bağlamda müzenin mimarisi müzede sergilenen koleksiyonları içerecek şekilde göstergelerle bezenmiştir. Böylelikle ziyaretçilerin müzelerin yaşattığı dünyaya girmesi kolaylaşmaktadır. Yaşayan müze olarak ifade edilen bu müzelerin mimarisi de sanat eseri olarak değerlendirilmektedir. Dolayısıyla müze mimarisindeki tüm detaylar titizlikle ve müzedeki koleksiyonlara eklemlenerek seçilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine living museums in the context of architectural semiotics through examples. In this context, four museums were chosen to be analyzed in the research. Care was taken to ensure that all four museums were in living museum forms. The four museums sampled for review are: Guggenheim Museum of Contemporary Art / New York - USA, Jewish Museum / Berlin - Germany, Warsaw Uprising Museum / Warsaw - Poland, Troia Museum / Çanakkale - Turkey. It is seen that these four museums examined are out of the classical architecture in terms of architecture. In this context, the architecture of the museum is adorned with indicators, including the collections exhibited in the museum. Therefore, it becomes easier for visitors to enter the world of museums. The architecture of these museums, which are expressed as living museums, is also considered as a work of art. Therefore, the details in the museum are not chosen randomly, but are chosen by adding them to the collections in the museum.