Rusya ile ilişkiler bağlamında Türkiye'nin Ukrayna krizine yönelik politikaları
Turkey's policies towards ukraine crisis within the scope of relations with Russia
- Tez No: 725117
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER GÖKSEL İŞYAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Rusya, Türkiye, İlişkiler, Ukrayna Krizi, Uyuşmazlık, Politika, Russia, Turkey, Relations, Ukraine Crisis, Conflict, Policy
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
Bu araştırmada Türkiye'nin dış politikası Ukrayna-Rusya krizi bağlamında detaylı bir şekilde analiz edilmektedir. Sovyetler Birliği'nin dağılmasıyla birlikte bağımsızlığını kazanan Ukrayna ve Rusya arasında olan ilişkiler, son yıllara kadar Rus kontrolü altında ve sorunsuz bir şekilde devam etti. Fakat özellikle Ukrayna'da hakim olan liberal akım ve Batı ile yakınlaşmanın ardından Rusya ile Ukrayna arasındaki ilişkiler gergin ve hatta çelişkili bir hal aldı. Bu çalışma, Türkiye'nin dış politikasının son yıllarda Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan krizi nasıl şekillendirdiğini tartışıyor. Ardından Kırım, Rusya-Ukrayna ilişkilerinin tarihsel süreci ve Türkiye'nin bu yöndeki politikası değerlendiriliyor. Son dönemde yaşanan kriz ve bu aşamaya giden süreçler anlatılmış, son olarak ise, çalışma boyunca Türkiye'nin krize ve gözetim politikasına ilişkin pozisyonuna ilişkin bilgiler genel bir değerlendirme ışığında verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, Turkey's foreign policy is analyzed in detail in the context of Ukraine- Russia crisis. Relations between Ukraine and Russia, which gained their independence after the collapse of the Soviet Union, continued smoothly and under Russian control until recent years. However, especially after the Liberal trend prevailing in Ukraine and the rapprochement with the West, relations between Russia and Ukraine became tense and even contradictory. In this study, Turkey's foreign policy in recent years debating how to shape the crisis between Russia and Ukraine. Then the Crimea, the historical process of Russian-Ukrainian relations and Turkey's policy in this direction is considered. The recent crisis and described the processes leading to this stage, lastly, information on the position regarding Turkey's policy during this crisis and supervision work is given in the light of an overall assessment.