Kafkaslardan Hüdâvendiğâr vilâyetine göç (1878-1908)
Migration from the Caucasus to the Hudâvendiğâr province (1878-1908)
- Tez No: 725132
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RAİF İVECAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Tarih, Sociology, History
- Anahtar Kelimeler: Osmanlı, Kafkasya, Göç, İskân, Hudâvendiğâr Vilâyeti, Ottoman, Caucasus, Migration, Settlement, Hudavendigar Province
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırklareli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 229
Özet
1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı Osmanlı Devleti'nin Kafkasya bölgesindeki hâkimiyetini kaybetmesine neden olan en önemli savaşlardan birisidir. Savaş esnasında milyonlarca Kafkasyalı yaşamlarını yitirmiş binlercesi de göç yolunda ya açlıktan ya da hastalıktan hayatını kaybetmiştir. Osmanlı topraklarına doğru yola çıkan Kafkasyalı, göç esnasında yaşanan sıkıntılara rağmen nihayetinde Osmanlı topraklarına ulaşmışlardır. Göçmenlere kapılarını açan Osmanlı Devleti Anadolu'nun birçok yerine olduğu gibi Hudâvendiğâr vilâyetine de göçmenleri iskân ettirmiştir. İstanbul'a yakınlığı, ulaşımın kolaylığı ve coğrafi konumundan dolayı vilâyet, Kafkas göçmenlerin en yoğun olarak iskân edildiği yerlerden birisidir. Osmanlı Devleti, Hudâvendiğâr vilayetine iskân olunan göçmenler için iaşe, sağlık, barınma ve tarım vb. konusunda ciddi yardımlar ve imkânlar sağlamıştır. Göçmenlere sadece devlet değil yerli ahali de yaptıkları yardımlarla devletin yükünü hafifletmiştir.
Özet (Çeviri)
The Ottoman-Russian War of 1877-1878 is one of the most important wars that caused the Ottoman Empire to lose its dominance in the Caucasus region. Millions of Caucasians lost their lives during the war, and thousands of them died either from hunger or disease on the way to emigration. Despite the difficulties experienced during the migration of Caucasians who set out for the Ottoman lands, they eventually reached the Ottoman lands. The Ottoman Empire, which opened its doors to immigrants, settled immigrants in the province of Hudavendigar, as well as in many parts of Anatolia. Due to its proximity to Istanbul, ease of transportation and geographical location, the province is one of the most densely populated places for Caucasian immigrants. The Ottoman Empire provided subsistence, health, shelter and agriculture etc. for the immigrants settled in the Hudâvendiğâr province. provided substantial assistance and opportunities. Not only the state, but also the local people have relieved the burden of the state with the help they have provided to the migrants.