HIV ile enfekte, erkeklerle seks yapan erkeklerde (ESE) diğer cinsel yolla ile bulaşan etkenlerin, PCR yöntemi ile araştırılması ve ilişkili risk faktörlerinin belirlenmesi
The investigation of sexually transmitted di̇seases in hiv-infected men who have sex with men (MSM) by PCR and determination of related risk factors
- Tez No: 725200
- Danışmanlar: PROF. DR. HAYAT KUMBASAR KARAOSMANOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji, Infectious Diseases and Clinical Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Sexually transmitted disease, HIV, N. gonorrhea, C.trachomatic
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 42
Özet
Amaç: Çalışmamızda, polikliniğimize başvuran HIV ile enfekte erkeklerle seks yapan erkeklerdeki Neisseria gonorrhoea (NG), Chlamydia trachomatis (CT) ve HPV ile ilişkili cinsel yolla bulaşan hastalıkların prevalansını ve risk faktörlerini belirlemeyi amaçladık. Gereç-Yöntem: Hastanemiz Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji polikliniğine başvuran 100 HIV ile enfekte erkeklerle seks yapan erkekte (ESE) cinsel yolla bulaşan hastalıkları (CYBH) tarama amacı ile semptomatik olsun veya olmasın üretral, orofarengeal, rektal ve idrar örneklerinden multiplex polymerase chain reaction (PCR) yöntemi ile NG, CT, onkojenik HPV tiplerinin varlığı araştırılarak, sosyodemografik özellikleri ve test sonuçları hastane veri sistemi ve hasta dosyalarından elde edilmiştir. Bulgular: Çalışma kapsamına alınan olgularda NG veya CT ilişkili CYBH sıklığı %17 olarak saptanmıştır. CYBH ile yaş, eğitim, medeni durum, keyif verici madde ve kondom kullanımı, partner sayısı, daha önce cinsel yolla bulaşan hastalık öyküsü arasında anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. En fazla enfeksiyon etkeni saptanan bölgeler sırası ile rektal, üretra, idrar ve orofarenks olarak bulunmuştur (82%, 40%, 23% ve 17%). Olgularımızın yarısından fazlasının (% 56) onkojenik HPV ile enfekte olduğu tespit edilmiştir.En fazla saptanan HPV tipleri sırası ile HPV 68 (%22), HPV 31 (%18), HPV 39 (%17) ve HPV 51 (%16) olarak bulunmuştur. Sonuç: HIV ile enfekte, erkeklerle seks yapan erkeklerde diğer cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlara sık rastlanılmaktadır. Olgularımızın da yaklaşık beşte birinde NG veya CT ilişkili CYBH saptanmış olup, prevalans yüksektir. Yalnızca üretral örneklerde araştırılmış olsaydı olguların yarısından fazlasında CYBH tanısının atlanacağı belirlendiğinden ekstragenital bölgelerden tarama yapılmasının önemi de anlaşılmaktadır. HIV ile yaşayan ve riskli cinsel teması olan bireylerde diğer CYBH'lerın genital ve ekstragenital bölgelerden taranması gerekli olmakla birlikte pek çok merkezde rutin olarak yapılmamaktadır. Bu konunun önemini vurgulamaya ve farkındalık oluşturmaya yönelik daha fazla araştırma yapılmalıdır. Anahtar kelime: Cinsel yolla bulaşan hastalıkları, HIV, C.trachomatis N.gonorrhoeae
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, we aim to find a prevalence of N.gonorrhoeae, C.trachomatis, and HPV infections in HIV with men sex with men population and correlation between sociodemographic features from our outpatient clinic. Materials (Patients) and Methods: We took samples form the urethra, oropharynx, rectal, and first voided urine from HIV-infected 100 men sex with men (MSM) population without differentiating sexually transmitted symptoms in our clinic. Therefore, we run multiplex PCR (Fast track diagnosis kits STD9, QIAGEN) for N.gonorrhoeae, C.trachomatis, and high-risk HPV types. Socio-behavioral risk factors were analyzed with infection rates. We collected the patient's test results and socio-behavioral risk factors from the hospital database and the patient's files. Results: We found a high number (17%) of sexually transmitted diseases associated with N. gonorrhoeae or C.trachomatic in our patients. History of the patient's age, education level, marriage status, alcohol and drug usage, consistency of condom, average sexual partner, previous sexual transmitted disease history were not correlated with infection rate. Prevalence of infections rate vary from anatomic sites, highest was in the rectal, urethra, urine, and oropharyngeal swabs (82%, 40%,23% 17%). 56% of our patients were infected with one of the oncogenic human papillomaviruses. The highest were HPV68 (22%), HPV 31 (18%), HPV 39(17%), HPV51 (16%). Conclusion: HIV infected MSM population is vulnerable to sexually transmitted diseases. From our finding, prevalence is high as one in five-person were infected with either N.gonorrhoeae or C.trachomatis. If we only collected specimens from the urethra, we would miss more than half of the infected patients. In most of the HIV clinics screening from the extragenital site, the rate is very low. Therefore, the study highlights the importance of extragenital screening in HIV infected MSM population.