Eğitim kurumlarında toplam kalite yönetiminin uygulanması: Bağcılar İbni Sina Anadolu Lisesi örneği
  1. Tez No: 725343
  2. Yazar: FUAT BİLİCAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. LEVENT ÇİNKO
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Kalite Anlayışı, Toptan Kalite Yönetimi, Türk Eğitim Sistemi, Bağcılar İbni Sina Anadolu Lisesi, Quality Perception, Total Quality Management, Turkish Education System, Bagcilar Ibni Sina Lycee
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Toplam Kalite Yönetimi (TKY), küresel gelişmelere paralel olarak ülkemizdeki eğitim kurumlarında da hızla yayılan bir yönetim modelidir. İlk olarak endüstriyel işletmelerde ortaya çıkmasına rağmen, günümüzde sosyal birer sistem özelliği gösteren okullarda da uygulanmaktadır. Fakat Toplam Kalite Yönetimi'nin eğitim kurumlarındaki uygulamaları işletmelere göre doğal olarak farklılıklar göstermektedir. Bu çalışmanın amacı, eğitim okullarında Toplam Kalite Yönetimi uygulamalarında karşılaşılan güçlükler ile bu güçlüklerin nedenlerini ve faydalı yönlerini okul müdürü, öğretmen, veli ve öğrenci bakış açısından ortaya koyarak, kurulduğu günden bu yana başarılı performansıyla dikkat çeken Bağcılar İbni Sina Anadolu Lisesi ekseninde irdelemektir. Bağcılar İbni Sina Anadolu Lisesi'nde takım çalışmaları ve işbirliği tam olarak gerçekleşmektedir. OGYE'de bulunan personel okul yönetimi tarafından fakat öğretmenlerin taleplerine uygun olarak belirlenmekte, okul ekipleri yine bu yöntemle oluşturulmaktadır. Bu ekipler verimli çalışmalar yapmaktadır. Yapılan çalışmalar, ekiplerdeki fedakâr personelin sayesinde gerçekleştirilmektedir. Bağcılar İbni Sina Anadolu Lisesi maddi ve fiziki sıkıntılar içindedir. Okulun konferans salonu dahi 2012-2013 Eğitim-Öğretim döneminde faaliyete geçmiştir. Bu sıkıntılar ekip çalışmalarının niteliğini ve sürekliliğini etkilemektedir. Bağcılar İbni Sina Anadolu Lisesi'nde kurum içi ödüllendirme sistemi etkili olarak çalışmaktadır. Her ne kadar merkezi sistem gereği il ve ilçe milli eğitim müdürlükleri kanallarıyla ödüllendirmeler aksamaya uğrasa da okulun kendi bünyesinde ödüllendirmelere ağırlık verilmektedir. Bağcılar İbni Sina Anadolu Lisesi'nde okul müdürü ve müdür yardımcıları etkili bir kalite lideri olarak görevlerini layıkıyla yerine getirme azmindedirler. İş yoğunluklarına rağmen personellerine yeterli liderliği yapmaktadırlar. Ayrıca liderlik özelliklerine sahip olan pek çok öğretmen de vardır. İletişim becerileri güçlü, yenilikleri takip eden bu idareci ve öğretmenlerin çalıştığı okul, demokratik bir yönetime de sahiptir. Bağcılar İbni Sina Anadolu Lisesi'nin kamu kuruluşu olmasından dolayı sürekli gelişimini sağlayacak insani ve maddi kaynakları yetersizdir. Büyük zorluklar altında bir şeyler yapılmakta, buna rağmen yapılanlar belli bir düzene ve sistematiğe bağlı olarak üst seviyeye ulaşmaktadır. Bağcılar İbni Sina Anadolu Lisesi kendini bilimsel ölçütlere göre değerlendirmektedir. Doğal olarak, zaten yeterli olmayan kaynakların etkisiz kullanımı söz konusudur.
Özet (Çeviri)
Total Quality Management (TQM), parallel with growth in the world, is rapidly expanding management method among our country. Despite the first appearance in industrial companies , nowadays it is applied in schools that have social system characteristic as well. But the application of total quality management in educational institutes differs from industrial companies. Aim of this study is to find out the difficulties faced during the application of TQM in second step education and the causes and positive effects of the application on the aspect of manager, instructor, parents and students at center of Bagcilar Ibni Sina Lycee which drew the attention by its latest achievement since its foundation. At Bagcilar Ibni Sina Lycee, team work and cooperation have been fully realised. Personnel in School Improvement Management Team is determined, in accordance with the demand of school, by the school administrators and school team are established by the same way. These team do the fruitful work. This work is done by devoted friends Bagcılar Ibni Sina Lycee is suffering from financial and maintenance shortfalls. Even conference room is put in use in 2012-2013 school year. These burdens affect the quality of continiuty of team works. Internal award system run effectively in Bagcilar Ibni Sina Lycee. Even though central award system, held by city and town educational management, doesn't work properly, more importance is given to internal award system. The principal and vice principals as a qualified quality manager are doing their job well and are willing to do their job in Bagcilar Ibni Sina Lycee. Even though they are fully occupied they are leading enough. Moreover,there are many instructors that have leadership characteristic.The school in which many comtemporary and skillfull in communucation ability administrators and insructors are employeed has a democtatic management as well. As Bagcilar Ibni Sina Lycee is a state founded institute, it is lack of financial and manning providing continious improvment. Under severe conditions some works have been done, in spite of this the done works reach upper level management systematically and regularly Bagcilar Ibni Sina Lycee evaluates itself in reference with scholastic method. Naturally, ineffectible use of unsufficient sources is the point at issue.