Erdem etiği bağlamında iyi-olus kavramının felsefi danışmanlıktaki yeri
The concept of well-being in philosophical counselling in the context of virtue ethics
  1. Tez No: 725352
  2. Yazar: FİLİZ SERDAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜNCEL ÖNKAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Erdem, erdem etiği, mutluluk, iyi-oluş, felsefi danışmanlık, Virtue, virtue ethics, eudaimonia, well-being, philosophical counseling
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Felsefe Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Felsefe tarihinde, Sokrates'le başlayan“iyi yaşamak nedir?”sorusu Platoncu ve Aristotelesçi gelenekte devam eder ve insan hayatının nihai hedefi olarak mutluluk (eudaimonia) karşımıza çıkar. Aristoteles hem eudaimonia'nın ne olduğunu sorgular hem de ona nasıl ulaşılabileceğine ilişkin bir yaşam pratiği sunar. Günümüzde ise olgu-değer ayrımı,“telos”un yitirilişi, birlik ve bütünlüğün yitirilmesi, MacIntyre'ın ifadesiyle birbirinden kopuk fragmanlar kaosu içinde modern duygucu birey'in iyi'ye dair kılavuzunu yitirmesine neden olur. Bunun çözümü olarak MacIntyre, Aristoteles'e dönerek iyi bir yaşam ve erdem arasındaki ilişkiyi yeniden kurmaya çalışır. Eudaimoniaya ancak erdemli bir hayat sürülerek varılır. Tezin amacı modern bireyi“iyi oluş”a götürebilecek iyi bir yaşam ve erdemli bir yaşam arasındaki ilişkiyi yeniden kurabilmede felsefi danışmanlığın rolüne değinebilmektir. Felsefi danışmanlık çalışmaları insanı insan yapan aklın, düşüncenin, sorgulamanın, eleştirmenin, anlama ve anlamlandırmanın ışığında ilerleyen bir süreçtir. Bu süreç aynı zamanda erdemli bir yaşamı yani iyi bir yaşamı vurgular. Erdemli yaşam; bireyin kendi potansiyellerini gerçekleştirebildiği, kendi içinde birlik ve kendi dışında bütünlük içinde yaşamını şekillendirebildiği“iyi oluş”a işaret eder.
Özet (Çeviri)
The question“what is a good life?”starts with Socrates and the question continues in the Platonic and Aristotelian tradition, throughout the history of philosophy, and in response, we encounter happiness (eudaimonia) as the ultimate goal of human life. Aristotle both questions what eudaimonia is and offers a life practice on how to reach it. Today, the fact-value distinction, the loss of“telos”, the loss of unity and integrity, in the words of MacIntyre, cause the“modern emotional individual”to lose his guide to the good in the chaos of“fragments disconnected”. As a solution, MacIntyre works to re-establish the relationship between the good life and virtue by turning to Aristotle since eudaimonia is only able to be reached through leading a virtuous life. The main focus of this thesis is to mention the role of philosophical counseling in re-establishing the relationship between good life and virtuous life, which resulted in“well-being”for modern individual. Philosophical counseling as an applied philosophy field is a process that works under the light of reasoning, questioning, criticizing, understanding. This process also emphasizes a virtuous life, that is, a good life. Virtuous life here refers to“well-being”in which the individual can realize own potentials and shape the life of the self in unity.