Gürcistan'ın bölgesinde lojistik bir üs olma potansiyelinin değerlendirilmesi
Evaluating the potential force of georgia to be a logistics hub in i̇ts region
- Tez No: 725353
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL BİLGE ÇETİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ulaşım, İşletme, Transportation, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Transport Corridors, Transport System of Georgia, Logistics Hub
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Lojistik Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
Gürcistan Karadeniz'in doğu kıyısında, Transkafkasya'da bir ülkedir. Coğrafi konum olarak ülke Avrupa ve Asya arasında geçiş noktasıdır. Önemli ulaştırma koridorları ve projeleri, örnek olarak TRACECA, TENT-T, BTK demiryolu hattı projeleri Gürcistan'ı da içine almaktadır. Son yıllarda Avrupa ve Asya arasında ticaretin kayda değer derecede artması ve 21. yüzyılın önemli kalkınma projesi“OBOR”çerçevesinde Gürcistan'da lojistik faaliyetleri olumlu yönde artmaktadır. Bu durumda ülkenin üs olma potansiyeli ortaya çıkmaktadır. Gürcistan'da, kamu kurumları ve özel kurumları tarafından bölgesinde lojistik bir üs olma potansiyelinin değerlendirilmesi ve bu potansiyelin kullanılması devletin ekonomisini geliştirecektir. Bu çalışmada, literatürdeki ulaştırma koridorları, lojistik üs ve Gürcistan'da taşımacılık konuları dikkate alınarak, Gürcistan'ın bölgesinde lojistik bir üs olma potensiyelinin değerlendirmesi konusunda uzlaşma sağlanması amaçlanmıştır. Araştırma kapsamında, literatür taraması ve Delphi çalışmasını içeren karma bir yöntem kullanılmıştır. Çalışmanın sonuçları, Gürcistan'ın bölgesinde lojistik üs olma potansiyelinin değerlendirilmesi hakkında uzman kişilerin görüşlerini içermektedir. Anahtar kelime: Ulaştırma koridorları, Gürcistan'daki ulaştırma sektörü, Lojistik üs
Özet (Çeviri)
Georgia is located in Transcaucasia, on the east coast of Black Sea. Depending on the country's location Georgia is a transition point of Europe and Asia. Georgia is involved in some of the important transport projects and corridors, such as TRACECA, TEN-T, BTK railway line. The incredible growth of trade between Europe and Asia of the previous years and within the scope of the important economic development project of the 21st century“OBOR”have the positive impact on Georgia's logistics activities. This situation shows the potentials of regional Hub in Georgia. Evaluating the potential force of Georgia to be a logistics hub in its region is done by Georgian general public and private institutions and by using of this function, it will develop the country's economy. This study aims to reach agreement in the matter of the evaluating the potential force of Georgia to be a logistics hub in its region including a through review of the literature regarding transport corridors, logistics hub and Georgian transport system. İn this study mixed method of literature review and Delphi research is used. The findings of study include opinions of experts related the matter of the evaluating the potential force of Georgia to be a logistics hub in its region.