Göğüs ağrısı ile başvuran çocuklarda kardiyak etiyoloji, göğüs ağrısının şiddeti ve ilişkili faktörlerin değerlendirilmesi
Evaluation of cardiac etiology, severity of pain and related factors in children presenting with chest pain
- Tez No: 725425
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ PAKİZE GAMZE ERTEN BUCAKTEPE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Göğüs Ağrısı, Çocuk, Kardiyak Etiyoloji, Chest Pain, Child, Cardiac Etiology
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Giriş ve Amaç:Göğüs ağrısı çocuklarda bir sağlık kuruluşuna yapılan başvuruların en sık sebeplerinden biridir. Aileler ağrının çoğunlukla kalp kökenli olduğunu düşündüklerinden endişelenmektedir. Sonuçta bu durum tekrarlayan başvurulara veya bir üst basamak sevklerine sebep olmaktadır. Çocuklarda görülen göğüs ağrısının kardiyak nedenleri çok nadirdir;daha çok muskuloskeletal, psikojenik,respiratuar ve gastrointestinal kaynaklı olabilmektedir. Önemli bir kısmı da idiyopatik olarak değerlendirilmektedir. Bizim çalışmamızda daDicle Üniversitesi Çocuk Kardiyoloji polikliniğine göğüs ağrısı şikayeti ile yapılan başvuruların değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Metod:Tanımlayıcı ve kesitsel tipteki çalışmamızda 01.01.2020-31.12.2020 tarihleri arasında başvuran 5-18 yaş aralığındaki244 hasta prospektif olarak değerlendirilmiştir. Veri toplama aracı olarak çocuk kardiyoloji polikliniğinde kullanılan Göğüs Ağrılı Hasta Değerlendirme Formu ve Wong-Baker Faces ağrı skalası kullanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS 22 paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Bulgular:Hastaların %50'si kızdı. Yaş ortalaması 139,5±41,4 ay idi. Kardiyak etiyoloji oranı %8,2 idi. Kardiyak göğüs ağrısı sebepleri arasında en sık görülen (%45) mitral kapak prolapsusuydu. Kardiyak dışı sebepler; psikojenik %27,9, muskuloskeletal %22,1, respiratuar %13,9, gastrointestinal %2,9, diğer %1,2'dir.İdiopatik olanların oranı %23,8 olarak tespit edilmiştir.Wong-Baker ağrı skalası ile değerlendirilen kardiyak göğüs ağrısı nedenleri arasında anlamlı bir ilişki saptanmazken kızların hissettiği ağrı şiddetinin erkeklerin hissettiğine göre daha geniş aralıkta olduğu saptanmıştır. Sonuç:Kardiyak etiyoloji çocuklarda nadir görülmekle beraber hayati öneme sahiptir. Bu nedenle göğüs ağrısı ile başvuran hastalara dikkatli anamnez ve fizik muayene yapılmalı, kardiyak risk taşıdığı düşünülen hastalar ise ayrıntılı tetkik için çocuk kardiyolojisi bölümüne yönlendirilmelidir.Çocuklarda göğüs ağrısı konusunda yapılan güncel çalışmalar mevcut olmakla berabertemel veriler çok eski tarihli yayınlara aittir. Güncel verileri oluşturacak geniş çaplı çalışmalara ve sebebi bilinmeyen göğüs ağrılarını aydınlatacak araştırmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Chest pain is one of the most common reasons for referral to a health institution in children. Families are concerned because they think that the pain is mostly of cardiac origin. As a result, this situation causes repetitive applications or referrals to a higher level facilities. Cardiac causes of chest pain in children are very rare; it may be mostly of musculoskeletal, psychogenic, respiratory and gastrointestinal origin. An important part of it is considered as idiopathic. In our study, it was aimed to evaluate the applications made to the Dicle University Pediatric Cardiology outpatient clinic with complaints of chest pain. Materials and Methods:In our descriptive and cross-sectional study, 244 patients aged 5-18 years who applied between 01.01.2020 and 31.12.2020 were evaluated prospectively. Chest Pain Patient Evaluation Form of the pediatric cardiology outpatient clinic and Wong-Baker Faces pain scale were used as data collection tools. The obtained data were analyzed using the SPSS 22.0 package program. Results:Half of the patients were girls. The mean age was 139.5±41.4 months. Cardiac etiology rate was 8.2%. Mitral valve prolapse is the most common (45%) cause of cardiac chest pain. Non-cardiac causes are as follows: psychogenic 27.9%, musculoskeletal 22.1%, respiratory 13.9%, gastrointestinal 2.9%, other 1.2%. The rate of idiopathic ones was determined as 23.8%. While no significant relationship was found between the causes of cardiac chest pain evaluated with the Wong-Baker pain scale, it was determined that the pain intensity felt by girls was in a wider range than that felt by boys. Conclusion:Although cardiac etiology is rare in children, it is of vital importance. Therefore, patients who present with chest pain should undergo a careful anamnesis and physical examination, and patients who are thought to be at cardiac risk should be referred to the pediatric cardiology department for detailed examination. Although there are current studies on chest pain in children, the basic data belong to very old publications. There is a need for wide-ranged studies that will have been up-to-date thedata and studies to shed-light to chest pains of unknown origin.