Pandemi adli vakalar üzerine etkisi
Effects of the pandemic on forensic cases
- Tez No: 725427
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA SABAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: Yakın Partner Şiddeti, COVİD-19, Acil Servis, Aile İçi Şiddet, Kısıtlama, Initimate Partner Violence, COVİD-19, Emergency Medicine, Domestic Violence, Lockdown v
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Covid- 19 pandemi döneminde, sosyal izolasyon önlemleri ve karantina uygulamaları ile birlikte dünyanın çeşitli yerlerinde, toplumsal suç oranlarının düştüğü tespit edilmiştir. Sokağa çıkma kısıtlamaları ile yine dünyada ve ülkemizde trafik kazaları azalmaktadır, diğer taraftan ev içi izolasyonun olması gibi birçok faktörün etkisiyle ev kazaları, aile içi şiddet, suistimal gibi olaylarda artış olduğuna yönelik araştırmalar da mevcuttur. Ülkemizde bu konuda yeterince araştırma yapılmaması bize pandeminin adli başvuru oranına nasıl bir etki oluşturduğunu araştırma düşüncesi doğurmuştur. Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi bilgisayar kayıt sisteminde acil servise adli vaka olarak başvuran vakalar retrosepektif olarak incelenmiştir. Ülkemizde pandeminin ilan edildiği 11.03.2020- 10.03.2021 (Dönem II) tarihleri arasındaki adli vakaları inceleyip 11.03.2019- 10.03.2020 (Dönem I) tarihleri arasındaki pandemi öncesi döneme ait adli vakaların sayıları ve içerikleri açısından farklılıkları karşılaştırılmıştır. Dönem I ve II adli vaka başvuru sayıları sırasıyla 3384 ve 2425'tir. Her iki dönem toplamında en sık karşılaşılan olay türü trafik kazası (%40,76) iken en az oranda yanık (%0,36) olmuştur. Olaylar daha çok sokağa çıkma yasağının olmadığı (%81,94) ve hafta içi günlerinde (%69,59) meydana gelmiştir. Dönemler arası cinsiyetler kıyaslandığında Dönem II' de Dönem I' e göre erkek cinsiyet başvurularında anlamlı artış olup (%69,15; %65,16; sırasıyla), kadın cinsiyet başvurularında ise anlamlı bir azalma görülmüştür (%30,85; %34,84; sırasıyla) (p:0,001). Dönem II' de erkek cinsiyette en sık başvuru nedeni trafik kazası iken; kadın cinsiyette ise darp olmuştur. Literatürde pandemi başlangıcında hastane kullanım anlayışının değişmesi birçok faktöre bağlanmış olup; bunlardan bazıları: bireylerin enfekte olma korkusu, yaşlı bireylerin aile yakınlarına erişiminin kısıtlanmasının sonucu olarak hastane kullanım sıklıklarının değişmesi, sokağa çıkma yasaklarının uygulanması, acil olmayan durumlar halinde acil servisin kullanımının azalması olarak sayılabilir. Pandemi sürecindeki hareket kısıtlamasının toplum genelinin psikolojisine etkisi olarak birçok çalışma ve yine bizim çalışmamız da adli vaka olaylarından özellikle darp, iş kazası, intihar girişimi, kesici-delici alet yaralanması ve ateşli silah yaralanması artması, özellikle kadınlarda darp ve intihar girişimlerinin artması kanısını desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
During Covid 19 Pandemic, crime rates in society have decreased from various parts of the world with social isolation measures and quarantine practices. With the curfews, traffic accidents are decreasing in the world and in our country, on the other hand, there are studies showing that there is an increase in events such as home accidents, domestic violence and abuse due to domestic isolation. The fact that there is not enough research on this subject in our country has led us to think about how the pandemic affects the rate of judicial applications. Cases who applied to the emergency department as forensic cases in the computer registry system of Gaziantep University Faculty of Medicine Şahinbey Research and Application Hospital were examined retrospectively. Differences in the number and contents of forensic cases during pandemic period (Pediod II) between 11.03.2020- 10.03.2021 and before the pandemic period (Period I) between 11.03.2019 and 10.03.2020 were compared. The number of forensic case applications in period I is 3384 and in period II is 2425. In both periods, the most common type of incident was traffic accident (40.76%), while the least rate was burns (0.36%). The incidents occurred mostly on weekdays (69.59%) when there was no curfew (81.94%). When the genders between the periods are compared, there was a significant increase in male gender applications in Period II compared to Period I (69.15%; 65.16%; respectively), while a significant decrease was observed in female gender applications (30.85%; 34%, 34%, respectively). 84; respectively) (p:0.001). In Period II, which is the pandemic process, the most common reason for application in male gender was traffic accident, and the most common application was violence in female gender (p:0.001). In the literature, the change in the understanding of hospital use at the beginning of the pandemic has been attributed to many factors; Some of these are: the fear of getting infected, the change in the frequency of hospital use as a result of the restriction of the access of elderly individuals to their family relatives, the implementation of curfews, the decrease in the use of the emergency service in nonemergency situations. As the effect of restriction of movement on the psychology of the general population during the pandemic process, many studies and our study support the opinion that the number of forensic cases, especially violence, work accident, suicide attempt, sharp-piercing injury and firearm injury, and the increase in assault and suicide attempts, especially in women.