Zârî Mustafa Efendi Dîvânı (İnceleme-metin)
The Dîvân of Zârî Mustafa Efendi (Review-text)
  1. Tez No: 725531
  2. Yazar: YAŞAR ÇALIK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YUSUF YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Zârî Mustafa Efendi, Dîvân, Şiir, Zârî Mustafa Efendi, Dîvân, Poetry
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 214
Özet
Bu çalışmada 17. asır divân şâirlerinden Zârî Mustafa Efendi'nin hayatı, edebî kişiliği ve dîvânı incelenmiştir. Hakkında sınırlı bilgi bulunan Zârî'nin kaynaklarda mürettep bir dîvânının ve Gazânâme adlı eserlerinin olduğu belirtilse de bu eserler henüz ele geçmemiştir. Müellifin dîvânının Milli Kütüphanede bulunan tek nüshası bu çalışmanın konusunu oluşturmuştur. Çalışma, giriş bölümü ile iki ayrı bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde şâirin yaşadığı dönemin siyasî ve kültürel hayatı yansıtılmış, şuarâ tezkireleri ile biyografi eserlerinden istifade edilerek, müellifin hayatı ve eserleri hakkında bilgi verilmiştir. Çalışmamızın birinci bölümünde dîvânın şekil ve dil özelliklerine değinilmiş ayrıca divanda yer alan şiirlerin muhtevâları konu edilmiştir. Muhtevâ incelemesi din, tasavvuf, cemiyet ve tabiat ana başlıkları altında yapılmış ve şairin bu kavramları nasıl kullandığı hakkından değerlendirmelerde bulunulmuştur. Dinî ve tasavvufî kavramları şiirine ifade zenginliği katmak için kullanan Zârî'nin cemiyet ve tabiata ait ögeleri ise şiirinde dekor olarak ya da güzellik unsuru olarak kullandığı görülmüştür. Çalışmamızın son bölümünde isedîvânın metni verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the life, literary personality and divan of Zârî Mustafa Efendi, one of the 17th century divan poets, were examined. Although it is stated that Zârî, who has limited information about him, has a rich divan and works called Gazânâme in the sources, these works have not been found yet. The only copy of the author's divan in the National Library is the subject of this study. The study consists of an introduction and two separate parts. In the introduction, the political and cultural life of the poet's period was reflected, and information about the life and works of the author was given by making use of his biography works. In the first part of our study, the form and language features of the divan were mentioned and the contents of the poems were discussed. The content analysis was made under the main headings of religion, mysticism, society and nature, and evaluations were made about how the poet used these concepts. It has been seen that Zârî, who uses religious and mystical concepts to add richness of expression to his poetry, uses elements of society and nature in his poetry as decoration or as an element of beauty. In the last part of our study, the text of the divan is given.