Geleneksel Anadolu evlerinin ekolojik bağlamda incelenmesi: Antakya ve Isparta örneği
Examination of traditional Anatolian houses in the context of ecology: Examples of Antakya and Isparta
  1. Tez No: 725617
  2. Yazar: KARANFİL PEREN GİRİŞKEN BÜRKE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALTAY ÇOLAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Ekoloji, Sürdürülebilirlik, Geleneksel Evler, Eski Antakya Evleri, Geleneksel Türk Evleri, Isparta Evler, Ecology, Sustainability, Traditional Houses, Old Antakya Houses, Traditional Turkish Houses, Isparta Houses
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Teknolojinin hızla gelişmesi, kullanıcıların temel ihtiyaçlarının da değişmesine neden olacak kadar güçlü bir etken olmuştur. Bu büyük değişim beraberinde mimarlığın doğa ile ilişkisinin yeniden sorgulanmasına yol açmıştır. Mimarlık disiplininin büyük bir ilgi odağı olan ekoloji ve bütüncül kavramlar, hızla popüler birer unsur haline gelmişlerdir. Bu anlamda geleneksel ve modern ekoloji ve bütüncül kavramların tasarım kriterleri incelenmiş, Antakya ve Isparta geleneksel konutlarında, modern ve geleneksel dönemine göre ekolojik analizleri yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Rapid improvement of technology has been a major factor in alteration of users' fundamental needs. This major alteration had the relationship between architecture and nature being questioned. Ecology and holistic concepts, both of which are great centers of attraction for architectural discipline, have rapidly been popular factors. In this sense, recent criterion of designs of conventional and contemporary ecology and holistic concepts is examined, ecological analysis is made on traditional Antakya and Isparta houses according to their time periods.