Temel eğitime devam eden çocukların ayrılık kaygıları ile annelerinin ayrılık kaygıları ve bağlanma biçimleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
The research of the relationship between the separation anxieties of the children attending in elemantary education and their mothers' seperation anxieties and attachment styles
  1. Tez No: 725641
  2. Yazar: MEHMET METİN KAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİL EKŞİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Bağlanma, Ayrılık kaygısı, Çocuk ayrılık kaygısı, Yetişkin ayrılık kaygısı, Attachment, Separation anxiety, Child separation anxiety, Adult separation anxiety
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu araştırmada, temel eğitime devam eden çocukların ayrılık kaygıları ile annelerinin ayrılık kaygıları ve bağlanma biçimleri arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla İstanbul ili, Bağcılar ilçesinde temel eğitime devam eden 6-11 yaş aralığında bulunan çocuklar hedeflenmiştir. İlkokul 1,2,3 ve 4. sınıfa devam eden bu çocuklar ile ilgili veriler, online ölçekler aracılığı ile annelerinden alınmıştır. Yapılan online ölçek uygulamasında 564 anneden gelen veriler ile araştırma sonuçları ortaya çıkmıştır. Araştırmada ölçekleri cevaplayan annelerden çocuklar ile ilgili tanımlayıcı özellikler hakkında da bilgi alınmıştır. Bu araştırmada tarama modellerinden ilişkisel tarama yöntemi kullanılmıştır. Araştırmada,“Kişisel Bilgi Formu”ile yetişkin bağlanmalarını ölçen“İlişki Ölçekleri Anketi”,“Ayrılık Kaygısı değerlendirme Ölçeği-Ebeveyn Formu”ve yetişkin ayrılık kaygısını ölçen“Yetişkin Ayrılık Anksiyetesi Anketi”ölçekleri kullanılmıştır. Araştırma sonucunda; annenin ayrılma kaygısının çocuğun ayrılma kaygısını yordadığı ve anne ayrılık kaygısının artmasının çocuğun ayrılık kaygısını artırdığı görülmüştür. Araştırmada çocuğun yaşının küçük olması, sınıf düzeyi, kardeş sayısı, anne eğitim düzeyi ve anne çalışma durumunun çocukların ayrılık kaygısı ile ilişkili olduğu görülmüştür. Araştırmanın tüm verileri birlikte değerlendirildiğinde; temel eğitime devam eden çocukların ayrılık kaygıları ile annelerinin ayrılık kaygıları ve bağlanma biçimleri arasında anlamlı bir ilişki olduğu görülmüştür. Bu nedenle araştırma sonuçlarına göre temel eğitime devam eden çocukların ayrılık kaygılarını anne ayrılık kaygısının ve bağlanma biçiminin yordadığı değerlendirilmektedir. Araştırmada anne ayrılık kaygısının, çocuklardaki ayrılık kaygı düzeyini arttırdığı görülmüştür. Araştırma sonuçlarına göre anne bağlanma biçimlerinden korkulu ve saplantılı bağlanmanın çocuklardaki ayrılık kaygı düzeyini arttırdığı görülmüştür. Araştırmada annenin güvenli bağlanma oluşturmasının, çocuklardaki ayrılık kaygı düzeyini düşürdüğü görülmüştür. Literatürdeki çalışmalar ile birlikte değerlendirildiğinde çalışmada araştırılan hipotezlerin, elde edilen bulgulara göre doğrulandığı değerlendirilebilir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to examine the relationship between separation anxieties of children attending elemantary education and their mothers' separation anxieties and attachment styles. For this purpose, it is aimed to reach children between the age of 6 and 11 who continue their elamatary education in Istanbul, Bağcılar and their mothers. All the data related to the children studing in the 1 st, 2 nd, 3 rd and 4 th grade primary school, was get from the mothers' by online scales. In online scales results of the research wıth the data whıch came from 564 mothers were obtained. İn the study, the data giving information about the children, was get from the mothers answering the questionnain. In the study, relational screening model one of the reseach model was used. In the study,“Personal Information Form”and“Relationship Scales Questionnaire”measuring adult attachment,“Separation Anxiety Assessment Scale-Parent Form”and“Adult Separation Anxiety Questionnaire”measuring adult separation anxiety were used. As a result of the research; it has been seen that the separation anxiety of the mother is effective on the separation anxiety of the child, and the increase in the separation anxiety of the mother increases the separation anxiety of the child. In the study, it was seen that the child's age, class level, number of siblings, mother's education level and mother's working status were associated with children's separation anxiety. Therefore, according to the results of the research, it is evaluated that the separation anxiety of the children who attend elamantary education is predicted by the mother separation anxiety and attachment style. In the study, it was observed that mother separation anxiety increased the level of separation anxiety in children. According to the results of the research, it was observed that fearful and preoccupied attachment styles increase the level of separation anxiety in children. In the study, it was seen that the mother's secure attachment decreased the separation anxiety level in children. When evaluated together with the studies in the literature, it can be evaluated that the hypotheses researched in the study are confirmed according to the findings.