The impact of leadership style and organizational structure on the organizational success
Liderlik tarzı ve organizasyon yapısının organizasyon başarısı üzerindeki etkisi
- Tez No: 725645
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ VEDAT ULUSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Liderlik tarzı, Örgüt yapısı, Örgütsel başarı, Yönetim sistemi, Leadership style, Organizational structure, Organizational success, Management system
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu çalışma,“liderlik Tarzı, Örgüt Yapısı ve Örgütsel Başarı”gibi üç yönetsel değişkenin birbirleri üzerindeki etkisini ve bir bütün olarak örgüt üzerinde oluşacak etkileri analiz etmeye ve incelemeye odaklanmakta, analizleri tartışmakta, gelecek çalışmalar için bir referans oluşturmaktadır. Ürdün'deki özel sektör kuruluşlarında uygulanan bu çalışmada veriler, Ağustos ve Ekim aylarında (2021) yaklaşık iki aylık bir süre içinde kuruluşlar içinde farklı pozisyonlarda görev yapan 400 çalışadan pandemi nedeniyle çevrimiçi anket yoluyla toplanmıştır. veriler SPSS uygulaması ile analiz edilmiş ve değişkenlerin birbirleri üzerindeki etkisini olup olmadığını test etmek için basit doğrusal regresyon ve hiyararjik regresyon analizi kullanılmıştır. Yapılan testler sonucunda; organizasyon yapısından liderlik tarzı üzerinde bir etki olduğunu, ayrıca liderlik tarzı ve organizasyon yapısı arasında ayrı ayrı organizasyon başarısı üzerinde bir etkinin olduğunu ve liderlik stilinin orta düzeyde bir değişken olarak organizasyon yapısı ile organizasyonel başarı arasında medetatör etkisi olduğunu anlaşılmıştır. Bu çalışmanın sonuçları değerlendirildiğinde organizasyon için başarısı lider veya yöneticinin OS'yi analiz etmesi ve ona uygun bir LS'yi dikkatli bir şekilde uygulamasına bağlıdır. Bu çalışma daha spesifik bir çalışmalar için oluşturarak, Ürdünlü organizasyon liderlerinin ve yöneticilerinin organizasyonları içindeki bağlantıyı ve birinin nasıl olacağını anlamalarına yardımcı olacaktır..
Özet (Çeviri)
This study focusses on analyze and investigate the impact of three managerial variables“leadership style, Organizational structure, and organizational sucess”on each other's and the effects that will occur on the organization as whole, discuss the analysis, build a reference for the future studies that will focus on the Jordanian markets and provide improvements and recommendation based on this analysis for the Jordanian organizations. This study implemented in the private sector organizations in Jordan the data were collected by online questionnaire submitted by 400 employees in a different position within the organizations in a period of two months between August and October 2021. The data were collected by online questionnaire due to the covid pandemic and been analysed via SPSS application and the results were outlined with the help of charts and diagrams to find the impact of the variables on each other. The results show that there was an impact from Organization structure on the leadership style, also an impact between leadership style and organization structure separately on the organization success, and an impact between organizational structure and organizational success with the leadership style as a moderate variable. Lead us for that the leader or the manager should analyze the OS and carefully implement a LS that suitable with it to achieve the success for the organization which consider the most important connection in this study. These results can help next researcher to go deeply in a specific field, as we implement a study to be the missing stone for more specific study as well as it will help the Jordanian organization leaders and managers understand the connection within their organization and how one will affect the other.