Kültür politikalarının geliştirilmesinde verinin toplanması ve yönetimi: İstanbul ilçe belediyeleri örneği
Data collection and management in developing cultural policies: The case of İstanbul district municipalities
  1. Tez No: 725644
  2. Yazar: SAMET KESKİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT ŞENTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Sosyoloji, Public Administration, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Kültür, Kültür Politikası, Kültürel Planlama, Veri, Kültürel Veri, Veri Yönetimi, Kanıta Dayalı Politika Üretimi, Belediye, Culture, Cultural Policy, Cultural Planning, Data, Cultural Data, Data Management, Evidence-Based Policy Making, Municipality
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 241
Özet
Kamu politikalarının veri ve kanıta dayalı bir şekilde üretilmesi oldukça önemlidir. Bu sayede amaç ve hedefler daha iyi bir şekilde belirlenebilmekte ve bunların gerçekleştirilmesine yönelik faaliyetler daha doğru, verimli ve maliyet etkin olarak planlanabilmektedir. Ayrıca ilgili politikaların kanıta dayalı bir şekilde üretilmesi hesap verebilirlik, şeffaflık ve katılımcılık gibi ilkelere de doğrudan katkı sunmaktadır. Kültür herkes için hayati bir kavram ve alan olsa da kamu harcamaları söz konusu olduğunda kültür konusuna yeterli kaynak ve önceliğin veril(e)mediği düşünüldüğünde kültür alanında veri ve kanıta dayalı politika üretimi ayrı ve büyük öneme sahip bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır. Belediyeler de ciddi ve büyük birer kültür aktörleri olduğundan bu minvalde incelenebilecek kamu kurumlarının başında gelmektedir. Çalışmanın ilk bölümünde kültür ve kültür politikaları konuları irdelenmiş ve belediyelerin kültür alanındaki rolüne odaklanılarak yetki, sorumluluk ve faaliyetleri üzerinde durulmuştur. Çalışmanın ikinci bölümünde veri yönetimi ve kanıta dayalı politika üretimi meselesi incelenerek kültür alanındaki politikaların üretilmesi ve geliştirilmesinde ne tür veri ve göstergelerden yararlanıldığı ve belediyelerin bu konuda yaptıkları çalışmalardan bahsedilmiştir. Tez çalışmasının araştırma kısmı olan üçüncü bölümünde ise belediyelerin kültür politikalarını geliştirmek için hangi verileri ne şekilde topladıkları ve kullandıkları, veri yönetimini nasıl gerçekleştirdikleri değerlendirilmiştir. Bu analizin gerçekleştirilebilmesi için nitel ve nicel araştırma teknikleri bir arada kullanılmış, İstanbul'da yer alan 14 ilçe belediyesinin kültür müdürü ile derinlemesine mülakat, 39 ilçe belediyesinin kültür müdürlerinin tamamı ile de anket çalışması yapılmıştır. Çalışmanın kanıta dayalı politika üretimi çerçevesinde doğru bir veri yönetimi ile yerel yönetimlerin verimli, etkin, hedef odaklı kültür politikaları ve buna bağlı faaliyetleri üretme ve geliştirmelerini sağlaması amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
It is crucial to produce public policies based on data and evidence since the goals and objectives can be determined better in this way, and their realization can be planned more accurately, efficiently and cost-effectively. Furthermore, the evidence-based production of relevant policies directly contributes to principles such as accountability, transparency and participation. Even though culture is a vital concept and field for everyone, considering that sufficient resources and priorities are not given to culture when it comes to public expenditures, data and evidence-based policymaking in the field of culture emerges as a separate issue of utmost importance. Since municipalities are crucial cultural actors, they are among the public institutions that can be examined in relation to such an issue. In the first part of the study, culture and cultural policies were examined and the role of municipalities in the field of culture was focused on, and their authority, responsibilities and activities were emphasized. In the second part of the study, the issue of data management and evidence-based policy making is examined, and what kind of data and indicators are used in the production and development of policies in the field of culture and the studies carried out by municipalities on this subject are mentioned. In the third part of the thesis, which is the research part, it has been evaluated how the municipalities collect and use the data in order to develop their cultural policies, and how they perform data management. In order to carry out this analysis, qualitative and quantitative research techniques were used together, in-depth interviews were conducted with the cultural directors of 14 district municipalities in Istanbul, and a survey was conducted with all cultural directors of 39 district municipalities. The aim of the study is to enable local governments to produce and develop efficient, effective, target-oriented cultural policies and related activities with accurate data management within the framework of evidence-based policy making.