Yeni medya aracı olarak sosyal medyada hemşehri oyları etkisi: 'Bayrampaşa örneği'
The effect of people votes in social media as a new media tool: 'Bayrampaşa example'
- Tez No: 725646
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TAMER BAYRAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Siyasal Bilimler, İletişim Bilimleri, Journalism, Political Science, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya, Hemşehri Oyları, Belediye Seçimleri, Bayrampaşa, CHP, Ak Parti, Social Media, Ethnic Votes, Municipal Elections, Bayrampaşa, CHP, Ak Parti
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yeni Medya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Medya Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Belediye seçimleri, her parti için kazanılması elzem olan seçimlerden biridir. Siyasi partiler teşkilatlarını diri tutabilmek, onlara iş imkânı sunabilmek ve yerelde elde edilecek başarıyla genel seçimlere avantajlı girebilmek için belediye seçimlerini mutlaka kazanmak isterler. Recep Tayyip Erdoğan'ın İstanbul Belediye Başkanı olarak halkın dikkatini çekmesi ona başbakanlığa giden yolda katkı sağlamıştır. 2019'da İstanbul Büyükşehir Belediye seçimleri sürecinde Ekrem İmamoğlu, sosyal medyayı oldukça etkili kullanarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ni CHP adına kazanma başarısı göstermiştir. 2016'da Amerika Birleşik Devletleri'nde yapılmış olan seçimleri kazanan Donald Trump da sosyal medyayı etkili kullanarak başkan olmuştur. Bu tez çalışmasında özellikle Rumeliler'in yoğun olarak yaşadığı Bayrampaşa ilçesi örneklem seçilerek sosyal medyada hemşehri oylarının belediye seçimlerine etkisi araştırılmıştır. 2004 ile 2019 yılları arasında Bayrampaşa'da yapılmış olan yerel seçimlerin tamamı, araştırma bağlamında incelenmiştir. Nitel ve nicel analiz yöntemleri uygulanarak yapılan bu araştırmada; likert ölçeğine göre hazırlanan anket soruları, Bayrampaşalı 102 kişi tarafından cevaplandırılmış ardından yüz yüze görüşme yöntemiyle mülakatlar gerçekleştirilmiştir. Seçim süreçlerinde yapılan gözlemler ve elde edilen veriler doğrultusunda Bayrampaşa'daki belediye seçimlerinde sosyal medyada hemşehri oylarının ne derece etkili olduğu hakkında kesin bulgular elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Municipal elections are one of the essential elections for every party. Political parties absolutely want to win the municipal elections in order to keep their organizations alive, to offer them jop oppurtunities and to enter general elections advantageously with the succes to be achieved locally. The fact that Recep Tayyip Erdoğan attracted the attention of the public as the mayor of Istanbul contributed to him on the way to becoming prime minester. During the Istanbul Metropolitan Municipality elections in 2019, Ekrem Imamoğlu used social media very effectively to win the Istanbul Metropolitan Municipality on behalf of the CHP. Likewise Donald Trump who won the elections in the United States of America in 2016, became president by using Social media very effectively. In this thesis study, the effect of citizen votes in social media on municipal elections was investigated especially by choosing Bayrampaşa district where Rumelians live intensively as a sample. All of the local elections held in Bayrampaşa between 2004 and 2019 were examined in the context of the research. In this research in which qualitative and quantitative analysis methods were applied together with this observations the questionnaiere questions prepared on the Likert scale were answered by 102 people from Bayrampaşa and then an interview was conducted by face to face interview method. In line with the observations made during the election processes and the data obtained definite, findings have been obtained about how effective the votes of the citizens in the social media in the municipal elections in Bayrampaşa.