Overlapping regionalism in East Asia: A case study of financial cooperation in APEC, ASEAN and APT
Doğu Asya'da örtüşen bölgeselcilik: APEC, ASEAN ve APT'de finansal işbirliği üzerine bir vaka çalışması
- Tez No: 725704
- Danışmanlar: PROF. DR. DİMİTRİOS TRİANTAFYLLOU, PROF. DR. KONSTANTİNOS IFANTIS
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Uluslararası İlişkiler, Economics, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Örtüşen Bölgeselcilik, Finansal İşbirliği, Doğu Asya, Rejim Kompleksi, Söylem Ağı, Overlapping Regionalism, Financial Cooperation, East Asia, Regime Complex, Discourse Networks
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Kadir Has Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 213
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, bir veya birden fazla devletin aynı anda birden fazla bölgesel örgüte üye olmasıyla ortaya çıkan örtüşen bölgeselcilik kavramını anlamaktır. Örtüşen bölgeselcilik üzerine gelişen literatür, coğrafi olarak örtüşen bölgesel gruplar arasındaki etkileşimlere ilişkin sistematik bir analiz sunmamaktadır. Bu çalışma, örtüşen bölgesel kurumların özellikleri ile aralarındaki ilişkileri ortaya çıkararak, onları örtüşmeye yönlendiren faktörleri tartışmayı ve kurumlar arası etkileşimlerini incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışma, kurumların politika yetkileri açısından örtüşmelerinin boyutlarını, bölgesel işbirliği gündemlerindeki örtüşmelerin örtüşen bölgesel grupların işbirliği ajandalarına yansımasını, örtüşmelerinin arkasındaki motivasyonu ve söz konusu bölgesel örgütlerin tek bir çerçevede birleştirilmesini engelleyen koşulları sorgulamaktadır. Bu sorulara 1990'lardan beri coğrafi olarak örtüşen ASEAN, APT ve APEC kapsamında üç farklı işbirliği sürecinin yürütüldüğü ve daha önce örtüşen bölgeselcilik perspektifinden incelenmemiş Doğu Asya finansal bölgeselciliği vaka çalışması aracılığıyla yanıt aranmaktadır. Bu amaçlara ulaşmak için, çalışma, APEC, ASEAN ve APT tarafından üretilen belgelere yansıtılan söylem biçimindeki belirli amaçlar/işbirliği temalarındaki ortak görüşlere, karşıtlıklara ve korelasyonlara odaklanarak Doğu Asya'daki bölgesel örgütler/gruplar arasındaki finansal bölgeselcilik hakkındaki söylem ağlarını ortaya çıkarmayı ve haritalandırmayı hedeflemektedir. Çalışmanın ulaştığı iki temel sonuç vardır. İlk olarak, Doğu Asya'daki finansal bölgeselcilik, APEC, APT ve ASEAN kapsamında yürütülen üç finansal işbirliği süreci arasındaki eşzamanlı ilişkiler tarafından şekillendirilen, ayrışmış örtüşen bir rejim kompleksi oluşturmaktadır. Buna göre, tüm bölgesel işbirliği gündemlerini ve normlarını tanımlayan tek bir çekirdek bölgesel örgüt yoktur. Bu durumun nedenleri olarak büyük güçler arasındaki rekabetin etkisi, orta ve küçük güçlerin hedging stratejisi, bölgesel yönetişimin gevşek kurumsallaşmış yapısı ve her bir bölgesel örgütün farklı kurumsal öncelikleri vurgulanmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study's primary objective is to understand the notion of overlapping regionalism, which occurs when one state or more than one state becomes a member of more than one regional organization simultaneously. The evolving literature on overlapping regionalism lacks systematic attention to interactions among geographically overlapping regional groups. It aims to examine inter-institutional interactions among overlapping regional institutions, by revealing their characteristics and relationships and discussing the drivers leading them to overlap. It questions the extent of overlap in terms of the policy mandate, reflection of overlaps on regional cooperation agendas through overlapping regional groups, and motivation behind overlaps and conditions preventing the merging of these regional organizations into one single framework. These questions are answered through the case study of East Asian financial regionalism, in which three different cooperation processes have been carried out under the geographically overlapping ASEAN, APT, and APEC since the 1990s and which has not been studied from the perspective of overlapping regionalism. To meet the research objective, the present research targets the exploration and mapping of the discourse networks among regional organizations/groups in East Asia regarding financial regionalism by focusing on shared views, divergences, and correlations on specific aims/cooperation themes in the form of discourse reflected in documents produced by APEC, ASEAN, and APT. It reaches two major conclusions. First, financial regionalism in East Asia constitutes a segmented overlapping regime complex, shaped by simultaneous relations between three financial cooperation processes carried out under APEC, APT and ASEAN. Accordingly, there is no one core regional organization defining all regional cooperation agendas and norms. As causes of this situation, it highlights the effect of rivalry among the big powers, the hedging strategies of middle and small powers, the loosely institutionalized structure of regional governance, and the different institutional priorities of each regional organization.