Tedarikçi yakınlığının lojistik performans üzerine etkisi
The effect of supplier proximity on logistics performance
  1. Tez No: 725707
  2. Yazar: DURSUN KIRMEMİŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA METE
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Coğrafi yakınlık, İlişkisel yakınlık, Lojistik Farklılaşma, Lojistik Verimlilik, Lojistik Etkinlik, Geographical Proximity, Relational Proximity, Logistics Effectiveness, Logistics Efficiency, Logistics Differentiation
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Küreselleşmeyle birlikte kaliteli ve ucuz kaynaklara erişim ile ürünlerin yeni pazarlara sunulma arayışı bir taraftan coğrafi olarak tedarik zincirlerini genişletirken diğer yandan pazara hızlı yanıt vermenin artan önemi, teslimat problemleri ve lojistik maliyetler bu genişlemeyi engelleyici yönde baskı oluşturmaktadır. Bu bağlamda araştırmamızın temel sorusunu“firma lojistik performansı bakımından artan coğrafi genişlemenin getirdiği sorunları aşmada ilişkisel yakınlığın rolünün ne olduğu”oluşturmaktadır. Araştırmanın amacı, coğrafi ve ilişkisel yakınlığın firma lojistik performansı üzerindeki etkisi ile coğrafi yakınlığın lojistik performans üzerindeki etkisinde, ilişkisel yakınlığın aracılık rolünü analiz etmektir. Bu amaç doğrultusunda; öncelikle tedarik zinciri yapısı, tedarik zinciri ilişkileri, yakınlık kavramı ve yakınlık boyutları ile ilgili yerli ve yabancı literatür incelemesi yapılmıştır. Yapılan çalışmalar özet olarak sunulmuştur. Araştırma verilerini toplamak için Narasimhan ve Nair tarafından geliştirilen“Coğrafi Yakınlık Ölçeği”, Golicic ve Mentzer tarafından geliştirilen“İlişkisel Yakınlık Ölçeği”ve Fugate vd. tarafından geliştirilen“Lojistik Performans Ölçeği”kullanılarak bir anket oluşturulmuştur. Bu anket formu Samsun Sanayi ve Ticaret Odası'na üye 639 imalat işletmesine uygulanmıştır. 218 işletmeden toplanan veriler SPSS 25 ve IBM SPSS Amos v.24 programları kullanılarak analiz edilmiştir. Toplanan verilerin sırasıyla normallik analizi, frekans analizi, güvenirlik analizi, açımlayıcı faktör analizi ve doğrulayıcı faktör analizi yapılmış, gruplar arasında fark olup olmadığı t-testi ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ile analiz edilmiş, gruplar arasındaki farklılıklar Posthoc testlerinden Tukey testi ile belirlenmiştir. Ayrıca doğrudan etkileri test etmek için çoklu regresyon analizi ve aracılık ilişkisini test etmek için ise yapısal eşitlik modeli (YEM) kullanılmıştır. Yapılan analiz sonucunda; coğrafi yakınlığa verilen önem ile lojistik performans arasında negatif yönlü anlamlı bir ilişki bulunurken, ilişkisel yakınlığa verilen önem ile lojistik performans arasında pozitif yönlü anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Coğrafi yakınlığın firma lojistik performansı üzerindeki etkisinde ilişkisel yakınlığın tam bir aracılık etkisine sahip olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In the wake of globalization, the search for putting the products on new markets geographically expands the supply chains with the access to high quality and affordable resources while the increasing importance of giving a quick response to the market, delivery problems, and logistics costs are generating a pressure towards preventing this expansion. In this regard,“the nature of the role of the relational proximity in overcoming the problems caused by the increasing geographical expansion in terms of logistics performance of the business”constitutes our main research question. The aim of the study is to analyze the effect of geographical and relational proximity on the logistics performance of the business and the intermediary role of relational proximity in the effect of geographical proximity on logistics performance. In line with this aim, a domestic and foreign literature review was primarily performed on the supply chain structure, supply chain relationships, the concept of proximity, and the dimensions of proximity. The studies conducted were presented in summary. In order to collect the research data, a questionnaire was formed using the“Geographical Proximity Scale”developed by Narasimhan and Nair, the“Relational Proximity Scale”developed by Golicic and Mentzer and the“Logistics Performance Scale”developed by Fugate vd. The questionnaire form was implemented on 639 manufacturing enterprises that are members of the Samsun Chamber of Commerce and Industry. Data collected from 218 enterprises were analyzed using SPSS 25 and IBM SPSS Amos v.24 programs. The normality analysis, frequency analysis, reliability analysis, exploratory factor analysis, and confirmatory factor analysis of the collected data were respectively performed, the data were analyzed by t-test, oneway analysis of variance (ANOVA), between which groups there was differentiation determined by posthoc Tukey. In addition, multiple regression analysis was used to test the direct effects, and Structural Equation Model was used to test the mediation relationship. As a result of the analyses performed, a significant negative correlation was found between the importance attached to the geographical proximity and logistics performance, while a significant positive correlation was found between the importance attached to the relational proximity and logistics performance. It was observed that relational proximity has a full mediation effect regarding the effect of geographical proximity on the logistics performance of the business.