Okul yöneticilerinin yönetim tarzı ile okulların sosyal sermaye düzeyi arasındaki ilişki
The relationship between school managers' management style and schools' social capital level
  1. Tez No: 725709
  2. Yazar: NİLGÜN BAKİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BİNALİ TUNÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul Yöneticisi, Yönetim Tarzı, Sosyal Sermaye, School Administrator, Management Style, Social Capital
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu araştırmanın amacı, okul yöneticilerinin yönetim tarzı ile okulların sosyal sermaye düzeyi arasındaki ilişkiyi incelemektir. Araştırmada, okul yöneticilerinin yönetim tarzı, demokratik yönetim tarzı, otoriter yönetim tarzı ve ilgisiz yönetim tarzı alt boyutlarıyla incelenmiştir. Okulların sosyal sermaye düzeyi ise tek boyutta incelenmiştir. Nicel bir çalışma olan bu araştırmada ilişkisel tarama yöntemi kullanılmıştır. Araştırma evrenini, Mersin ili merkez ilçelerinde (Akdeniz, Mezitli, Toroslar, Yenişehir), 2021-2022 eğitim öğretim yılında kamuya bağlı ilkokul ve ortaokullarda görev yapan 7389 öğretmen oluşturmaktadır. Oransız eleman örnekleme yöntemi ile evrenden belirlenen 329 kadın ve 221 erkek öğretmen olmak üzere toplam 550 öğretmen, araştırmanın örneklemini oluşturmuştur. Araştırmada, Okul Yöneticilerinin Sergilediği Yönetim Tarzı Ölçeği ile İlköğretim Okullarının Sosyal Sermaye Düzeyi Anketi kullanılmıştır. Örneklemi oluşturan öğretmenlerden toplanan verilerin analizinde, öğretmen algılarının, okul yöneticilerinin yönetim tarzı ve sosyal sermaye değişkenleri ile demografik değişkenler arasında anlamlı bir farkın olup olmadığı bağımsız örneklem T-testi ya da tek yönlü varyans analizi ANOVA ile analiz edilmiştir. ANOVA analizi ile değişkenler arasında anlamlı bir farkın çıkması durumunda farkı yaratan değişken gruplarını belirlemek için çoklu karşılaştırma testlerinden (post-hoc test) Bonferoni testi uygulanmıştır. Değişkenler arasındaki ilişkiyi belirlemek için ise korelasyon ve regresyon analizleri uygulanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, öğretmenlerin okul yöneticilerinin yönetim tarzına ve okulların sosyal sermaye düzeyine ilişkin genel algıları yüksek düzeydedir. Okul yöneticilerinin yönetim tarzı öğretmenlerin okul kademesi ve mesleki kıdemine göre anlamlı farklılık gösterirken, cinsiyete göre farklılık göstermemektedir. Okulların sosyal sermaye düzeyi öğretmenlerin okul kademesine göre farklılık gösterirken, cinsiyet ve mesleki kıdemine göre farklılık göstermemektedir. Araştırmada okul yöneticilerinin yönetim tarzı ile okulların sosyal sermaye düzeyi arasında yüksek düzeyde bir ilişki olduğu; alt boyutlardan. demokratik yönetim tarzının okulların sosyal sermaye düzeyi ile yüksek düzeyde ilişkisi ve okulların sosyal sermaye düzeyinin de yüksek düzeyde yordayıcısı olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to examine the relationship between the management style of school administrators and the social capital level of schools. In the research, school administrators' management style was examined in terms of democratic management style, authoritarian management style and disinterested management style sub-dimensions. The level of social capital of schools was examined in one dimension. Relational screening method was used in this study, which is a quantitative study. The research population consists of 7389 teachers working in public primary and secondary schools in the central districts of Mersin (Akdeniz, Mezitli, Toroslar, Yenişehir) in the 2021-2022 academic year. A total of 550 teachers, 329 female and 221 male teachers, determined from the population with the disproportionate element sampling method, constituted the sample of the research. In the research, the Management Style Scale Displayed by School Administrators and the Social Capital Level Questionnaire of Primary Schools were used. In the analysis of the data collected from the teachers constituting the sample, whether there is a significant difference between teacher perceptions, school administrators' management style and social capital variables, and demographic variables was analyzed with the independent sample T-test or oneway analysis of variance ANOVA. In case of a significant difference between the variables by ANOVA analysis, Bonferoni test, one of the multiple comparison tests (post-hoc test), was applied to determine the variable groups that made the difference. Correlation and regression analyzes were applied to determine the relationship between the variables. According to the results of the research, teachers' general perceptions of school administrators' management style and social capital level of schools are high. While the management style of school administrators differs significantly according to the school level and professional seniority of the teachers, it does not differ according to gender. While the social capital level of the schools differs according to the school level of the teachers, it does not differ according to the gender and professional seniority. In the research, it was found that there is a high level of relationship between the school administrators' management style and the social capital level of the schools; from the lower dimensions. It was found that the democratic management style was highly correlated with the social capital level of the schools and was a high predictor of the social capital level of the schools.