Hodgkin tanılı hastalarda PET/CT görüntülemelerinde F-18 FDG tutulumu ile sarkopeninin değerlendirilmesi ve hastalık/tedavi süreci ile ilişkilendirilmesi
Evaluation of F-18 FDG uptake and sarcopenia in PET/CT imaging in patients with hodgkin diagnosis and its association with disease/treatment process
  1. Tez No: 725732
  2. Yazar: TARIK TURAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. ŞERİFE SOLMAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Hodgkin Lymphoma, Sarcopenia, PET/CT
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Hastalıkları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Amaç: Hastanemize son 7 yılda (Ocak 2015-Ocak 2022) başvurarak Hodgkin Lenfoma tanısı almış hastaların, tedavi öncesi ve sonrası PET/CT görüntülemelerinde bir kas grubuna göre kas kütlesi ve metabolizması değerlendirilmiş, bu paremetrelerin hastaların tedavi yanıtlarına ve sağkalıma etkisini araştırmak amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Son 7 yılda hastanemiz hematoloji kliniğine başvurmuş ayaktan veya yatarak kemoterapi almış, tedavi öncesi ve sonrası PET/CT görüntülemesi yapılmış olan hastalar çalışmaya dahil edilmiştir. Hastaların hematoloji poliklinik muayene notları ve PET/CT görüntüleri kullanılmış, nükleer tıp anabilim dalı yardımıyla hastalarda 2 kas grubu belirlenerek kas hacmi ve metabolizmasının ölçümü ile sarkopeni (kas kitlesinde ve metabolizmasında) durumu değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmamızda HL tanısı alan 48 hastanın ortanca yaşı 37 olup (18- 78), 28'i (%58,3) erkek, 20'si (%41,7) kadındı. Bizim çalışmamızda özellikle tedavi öncesi sarkopenisi bulunan hastaların tedavi yanıtlarında fark yaratmasa da sarkopenik hastaların toplam sağkalım ve progresyonsuz sağkalım sürelerinin daha düşük olduğu sonucuna varıldı. Sarkopeni tespit edilen gruptaki hastaların istatistiksel anlamlı olarak daha ileri evre hastalardan oluştuğu, daha çok kemik iliği tutulumu bulunduğu ve BMI düşük olanların bu grupta anlamlı olarak daha yüksek oranda olduğu görüldü. Ayrıca HL prognostik açıdan önemi olan labaratuvar verilerinden tanı anı hb düzeylerinin anlamlı şekilde sarkopenik grupta daha düşük olduğu, CRP seviyesinin ise daha fazla olduğu bulundu. Sonuç: Sonuç olarak, HL hastalarımızda PET/BT ile sadece hastalık evresi, tedavi yanıt durumu, hastalık tutulumu gibi bilgiler belirlenmiyor, bunun yanında bireylerin kas kitlesi ve metabolizması ile ilgili bilgilere de ulaşılabiliyor. Bu sayede hastalarımızın sarkopeni durumları da değerlendirilebiliyor. Sarkopenisi tespit edilen iii hastalarımızın ise sağkalım süreleri, tedavi yanıtları ile ilgili sonuçları öngörmede bu bilgiler yardımcı olabilir.
Özet (Çeviri)
Objectives: The muscle mass and metabolism of patients who were admitted to our hospital in the last 7 years (January 2015-January 2022) and diagnosed with Hodgkin lymphoma were evaluated according to a muscle group in PET/CT images before and after treatment, and it was aimed to investigate the effects of these parameters on the treatment response and survival of the patients. Material and Method: In this study, the patients who were diagnosed as Hodgkin Lymphoma that had chemotherapy and had PET/CT scanning were investiagated for the last 7 years in our hospital. Hematology polyclinic examination informations, PET/CT images were used as data. Additionally, thanks to nuclear medicine 2 muscle groups were chosen, the amount of change in sarcopenia (muscle mass and metabolism of the those 2 muscle groups) was measured. Results: In our study, the median age of 48 patients diagnosed with lymphoma was 37 (18-78), 28 (%58.3) were male and 20 (%41.7) were female. In our study, it was concluded that although it did not make a difference in the treatment response of patients with sarcopenia before treatment, overall survival and PFS times were lower in sarcopenic patients. It was seen that the patients in the sarcopenia group were statistically significantly more advanced, had more bone marrow involvement, and those with low BMI were significantly higher in this group. In addition, HL prognostically important laboratory data revealed that hemoglobin levels at the time of diagnosis were significantly lower in the sarcopenic group, and the CRP level was higher. Conclusion: As a result, information such as disease stage, treatment response status, disease involvement is not only determined by PET/CT in the HL patients, but also information about the muscle mass and metabolism of individuals can be obtained. In this way, the sarcopenia status of our patients can also be v evaluated. This information may be helpful in predicting the results of our patients with sarcopenia, regarding their survival time and treatment response.