İntrakranial yer kaplayan lezyonlarda konvansiyonel mr görüntülemeye ek olarak difüzyon ağırlıklı görüntüleme, mr perfüzyon ve mr spektroskopinin tanısal değeri
Diagnostic value of diffusion-weighted magnetic resonance (mr) imaging, mr perfusion, and mr spectroscopy in addition to conventional mr imaging in intracranial space-occupying lesions
  1. Tez No: 725790
  2. Yazar: ZEYNEP BANU AYDIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. HASAN AYDIN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: beyin, tümör, difüzyon, spektroskopi, perfüzyon, brain, tumor, diffusion, perfusion, spectroscopy
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyodiagnostik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Amaç: Çalışmamızda intrakraniyal lezyonu olan hastaların konvansiyonel MRG, difüzyon ağırlıklı görüntüleme (DAG), MR perfüzyon (MRP), MR spektroskopi (MRS) bulguları ile patoloji sonuçlarını ve klinik ve radyolojik takip sonuçlarını karşılaştırarak, lezyonların bengin ve malign olarak sınıflandırılmasında bu görüntüleme yöntemlerinin sensitivite ve spesifitelerini ölçmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: 1Ocak 2011-1 Eylül 2011 tarihleri arasında intrakraniyal yer kaplayan lezyonu olan ve DAG, MRP, MRS tetkikleri yapılan 30 hastanın bulguları kaydedildi; malign ve benign olarak sınıflandırıldı. Elde edilen veriler patoloji sonuçları, klinik ve radyolojik takip sonuçları ile karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmamızda intrakraniyal lezyonların benign-malign olarak ayrımında en yüksek sensitivite ve spesifite değerleri CBV (%87-81) ve kısa TE değerlerinde hesaplanan Cho/Cr (%88-77) oranına aitti. Sensitivite ve spesifite değerleri DAG, MRP, MRS için ise sırasıyla %77-75, %91-88, %77-63 bulundu; bunlardan herhangi ikisinin kombinasyonunun sensitivitesi ise %100 saptandı. Sonuç: İntrakraniyal lezyonların ayrıcı tanısında konvansiyonel MRG tek başına yetersizdir. Yüksek sensitivite ve spesifite oranları göstermiştir ki malign lezyonların tespiti için DAG, MRP, MRS tekniklerinden herhangi ikisi birlikte kullanılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study our aim was to determine the diagnostic performance of diffusion weighted imaging (DWI), multi-voxel MR spectroscopy (MRS) and perfusion MR (MRP) imaging compared with conventional MR imaging, histopathological results and clinical-radiological follow-up of patients for the differentiation of benign and malignant lesions of brain. Materials and Methods: 30 patients with intracranial lesions who were prospectively evaluated with contrast material enhanced MR imaging, DWI, MRS and MRP imaging were included in this study. The lesions were classified as benign and malignant according to the radiologic findings. All imaging data were compared with the histopathologic results and clinical-radiological follow-up. Results: The radiological parameters were evaluated statistically, sensitivity and specificity were calculated in order to differentiate malignant and benign lesions; the highest values of sensitivity and specificity were %87-81 for CBV and %88-87 for Cho/Cr ratio (TE: 44 ms). Additionally, for the differentiation of malignant and benign lesions; DWI predicted %77 sensitivity and %75 specificity, MRP presented a %91 sensitivity and %88 specificity, MRS yielded %77 sensitivity and %63 specificity. The combination of DWI plus MRP, DWI plus MRS or MRP plus MRS regarded %100 sensitivity. Conclusion: Conventional MR imaging is inadequate for the differential diagnosis of intracranial lesions. For the detection of malignant lesions; combined use of DWI plus MRP, DWI plus MRS or MRP plus MRS can be used because of their high sensitivities.