COVID-19 tanısı ile hastaneye yatırılarak tedavi edilen hastaların taburculuk sonrası solunum fonksiyonlarının değerlendirilmesi
Research of the respiratory functions after discharge of patients which were treated in the hospital with the diagnosis of COVID-19
  1. Tez No: 725851
  2. Yazar: MELTEM KARAKULAK KAFKAS
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SABAH TÜZÜN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: COVID-19, SARS-CoV-2, Pnömoni, Solunum Fonksiyon Testi, COVID-19, SARS-CoV-2, Penumonia, Pulmonary Function Test
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Uluslararası Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Amaç: COVID-19 hastalığı kısa sürede pandemi yaparak tüm dünyada hayatı sekteye uğratmış olup komplikasyonlarıyla birçok sağlık problemine neden olmaktadır. Bu çalışmada COVID-19 pnömonisi tanısıyla hastaneye yatırılan hastaların taburculuk sonrası 3. ve 6. aylarda solunum fonksiyon testi ile akciğer fonksiyonlarının değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. Yöntem: Prospektif kohort çalışması olarak yürütülen çalışmamıza Kartal Dr. Lütfi Kırdar Şehir Hastanesi pandemi kliniğinde 1 Mayıs 2020- 31 Ekim 2020 tarihleri arasında yatarak takip edilmiş,18 yaş ve üstü olan, bilinen kronik akciğer hastalığı olmayan, COVID-19 PCR testi sonucu pozitif olan 34 hasta dahil edilmiştir. Katılımcılar taburculuk sonrası 3. ve 6. aylarda solunum fonksiyon testi ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 34 katılımcının 18 (%52,9)'i erkek olarak saptanmıştır. Katılımcıların taburculuk sonrası 3. ve 6. ayda yapılan solunum fonksiyon testi sonuçları karşılaştırıldığında FVC, FEV1, FEV1/FVC oranı ve FEF25-75 değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmamıştır (sırasıyla p=0,863, p=0,907, p=0,548 ve p=0,674). Çalışmaya katılan hastaların yaşları ile 6. ayda yapılan solunum fonksiyon testlerinde FEV1/FVC değerleri arasında negatif yönde anlamlı farklılık saptanmıştır (p=0,008, r=-0,448). Çalışmaya dahil edilen hastalardan sistemik steroid tedavisi alan hastaların 3. ve 6. aydaki FEV1/FVC ortalamaları sırasıyla 83,5±2,2 ve 83,7±3,5 iken, almayan hastaların FEV1/FVC ortalamaları sırasıyla 77,8±10,0 ve 78,3±8,5 olarak saptanmıştır (sırasıyla p=0,011 ve p=0,016). Sonuç: Çalışmamızda COVID-19 tanısı ile hastaneye yatan hastaların 3. ve 6.aydaki solunum fonksiyon testi ölçümleri arasında anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. Hastalık esnasında sistemik steroid tedavisi alanların 3. ve 6. aydaki FEV1/FVC değerleri almayanlara göre daha yüksek saptanmıştır. Solunum fonksiyonlarındaki değişimlerin daha net aydınlatılabilmesi için daha geniş örneklem ile farklı çalışmalar yapılması gerektiği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: COVID-19 disease caused a pandemic in a short time, disrupted life all over the world and caused many health problems with its complications. In this study, it was aimed to eveluate pulmonary function tests at the 3th and 6th months after discharge in the follow-up of patients hospitalized with the diagnosis of COVID-19 penumonia. Methods: Universe of the study in a prospective cohort design consist of 34 patients who were followed up in the Kartal Dr. Lütfi Kırdar City Hospital pandemic clinic between May 1,2020 and October 31, 2020, were aged 18 and over, had no known chronic lung disease before COVID-19, had a positive COVID-19 PCR result. Participants were evaluated with pulmonary function tests 3 and 6 months after discharge. Results: A total of 33 participants, 18 ((%52,9) men were included in the study. When the results of pulmonary function tests performed in the 3th and 6th months after discharge of the patients included in the study were eveluated, no statistically significant difference was found between FVC, FEV1, FEV1/FVC ratio and FEF25-75 values (p=0,863, p=0,907, p=0,548 ve p=0,674 respectively). There was negative relationship between the FEV1/FVC value at the 6th months and age (p=0,008, r=-0,448). The mean FEV1/FVC of the patients who received systemic steroid therapy in the 3th and 6th months were 83,5±2,2 and 83,7±3,5 respectively, while the patients who did not receive were 77,8±10,0 and 78,3±8,5 respectively (p=0,011 and p=0,016 respectively). Conclusion: There was no significant relationship pulmonary function test in the 3th and 6th months. Participants who received systemic steroid therapy had higher FEV1/FVC levels at 3th and 6th months than those who did not. It is thought that different studies with a larger sample are required to clarify changes in respiratory functions more clearly.