Savaşların iklim değişikliğine etkisi: İkinci Dünya Savaşı örneği
The impact of wars on climate change: Case of the Second World War
  1. Tez No: 725888
  2. Yazar: ORHAN KURUDAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERTAN AKBABA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler, Public Administration, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Küresel Isınma, Çevre, İklim Değişikliği, Savaş, Global Warming, Environment, Climate Change, War
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Dünya var olmaya başladığı zamandan bu yana sürekli ısınma ve soğuma döngüsünü takip etmektedir. Bu döngü zaman zaman canlı yaşamına zarar verse de dünyada var olan düzenin bir parçası olarak devam etmiş canlılar da bu değişimlere ayak uydurmayı başarmıştır. Dünya üzerinde yaşanan bu soğuma ve ısınma döngüsü yüzyıllar içerisinde oluşmaktadır. Ancak günümüzde meydana gelen ve küresel ısıma olarak tanımladığımız bu durum beşerî etkenlerden kaynaklı olarak çok kısa bir zaman zarfında oluşmaktadır. Bu durum da var olan küresel ısınmanın dünyanın doğal döngüsünden kaynaklı olmadığını beşerî faktörlerle tehlikeli bir şekilde gerçekleştiğini göstermektedir. Beşerî faktörler arasında birçok sebepten en bilindik olanları aşırı sanayileşme ve fosil yakıtların kullanımıdır. Bu faktörler, sera gazlarının atmosferde oranını artırarak küresel ısınmaya ve ona bağlı olarak da iklim değişikliğine neden olmaktadır. Günümüzde sorgulanması gereken soru ise küresel ısınma sebepleri arasında savaşlar neden yeterince yer bulamamaktadır? Savaşlar hem sanayileşmenin artmasına hem fosil yakıtların kullanımda artışa sebep olduğu kadar kullanılan konvansiyonel, nükleer, kimyasal ve biyolojik silah teknolojisi, ordular, savaş araç ve gereçleri gibi birçok unsurun birleşimi hava, toprak ve denizleri kirletirken havaya çok miktarda zararlı ve sera etkisi yapabilecek gaz salınımı oluşturmaktadır. Savaşlar sadece o an var olan canlıların hayatlarını yok etmekle kalmamakta gelecek yaşamları da tehlikeye atmaktadır. Yapılmakta olan iklim anlaşmalarında sera gazı etkisini azaltma yöntemleri tartışılıp hayata geçirmek için birçok önlem düşünülürken, bu önlemlerin arasında savaşların ve savaş teknolojilerin engellenmesine yönelik herhangi bir çalışma bulunmamaktadır. İki büyük dünya savaşı atlatan dünyamız kullanılan silah teknolojileri yüzünden büyük yaralar almıştır. Özellik İkinci Dünya Savaşı sırasında kullanılan birçok askeri araç, teçhizat, nükleer, kimyasal ve biyolojik silahlar havaya çok miktarda zararlı gaz salınımına neden olurken toprak ve denizlerin kirlenmesine neden olmuştur. Ayrıca bu savaş, savunma sanayilerinin artmasına neden olmuş ve silah üretiminin hız kazanmasına neden olarak büyük çevre felaketlerinin oluşmasına zemin hazırlamıştır. Bu çalışmada ise yukarıda sözü edilen savaş teknolojilerinin iklim değişikliğine etkileri ele alınmaktadır.
Özet (Çeviri)
The world has been following a continuous cycle of warming and cooling since its existence. Although this cycle at times harms the life of the living, it continues as a part of the order that exists and the livings have managed to keep up with these changes. This cooling and warming cycle on Earth has taken place over centuries. However, due to human factors, the situation given as global warming, has developed rapidly in a very short time. In this case, it is obvious that the existing global warming is not caused by the natural cycle of the world but by human factors in a hazardous way. Among these are excessive industrialization and the use of fossil fuels, which are the most well-known for many reasons, increasing the rate of greenhouse gases, causing global warming and climate change accordingly. At this point, why are not wars considered enough as the most important cause of global warming? Wars cause both the increase in industrialization and use of fossil fuels, as well as the combination of many elements such as conventional, nuclear, chemical, and biological weapons technology, armies, war tools and equipment which all create a large amount of greenhouse gas emissions into the air, while polluting both the air, soil, and sea. Wars not only destroy the livings that exist, but also endanger future lives. While the methods of reducing the greenhouse gas effect are discussed and many measures are implemented in the climate agreements, there is not enough study on the prevention of wars and war technologies among these measures. Our world, which has survived two world wars, has received major wounds due to the weapon technologies. Especially during the Second World War, many military vehicles, equipment, nuclear, chemical, and biological weapons caused a release of large number of harmful gases into the air, while polluting the soil and sea. Additionally, wars caused the defense industries to increase and accelerate their production of weapons, paving the way for major environmental disasters. The present study focuses on the abovementioned war technologies and their effect on climate change.