Dinamik ve rijit posterior lomber spinal enstrümantasyon cerrahisinde interbody füzyon kombinasyonu yapılan ve yapılmayan olgularının radyolojik ve klinik sonuçlarının karşılaştırılması
Comparison of radiological and clinical results of cases with and without interbody fusion combination in dynamic and rigid posterior lombar spinal instrumentation surgery
- Tez No: 725913
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ENDER OFLUOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: Lomber Dejeneratif Hastalık, PEEK, Dinamik Stabilizaasyon, Hibrit Stabilizasyon, Lumbar Degenerative Disease, PEEK, Dynamic Stabilization, Hybrid Stabilization Contact Address: [email protected]
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Has. Eğt. ve Arş. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Amaç: Dejeneratif omurga hastalıklarında füzyon cerrahisi uzun yıllardır kullanılan, yeterli deneyimlerin sağlandığı altın standart tedavi yöntemi olarak bilinir. Sıklıkla kullanılan titanyum rodlar oldukça rijit bir stabilite ve yüksek füzyon oranı sağlar. Rijit lomber enstrümantasyon cerrahisi sonrası uzun dönem takiplerde komşu segment hastalığı (KSH) az olmayan oranlarda karşımıza çıkmaktadır. KSH birçok yazar tarafından titanyum rodların sertliğine bağlanmaktadır. Titanyum rodlara alternatif olarak geliştirilen ve hareket kabiliyeti olan PEEK (polietereterketon) rodlar günümüzde sıklığı artarak tercih edilmeye başlanmıştır. Seçili hastalarda TLİF uygulaması ve PEEK rod kullanımını kombine ettiğimiz cerrahi tekniğin literatürde kısıtlı hasta gruplarında az sayıda çalışmada vardır. Çalışmamızda uygun endikasyonlarla geleneksel spinal füzyon sistemlerine uzun dönemde üstün gelmesini ön gördüğümüz bu 'farklı' tekniğin klinik sonuçlarını değerlendirmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Sağlık Bilimleri Üniversitesi İstanbul Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi servislerine 20 Kasım 2014 ve 11 Eylül 2019 tarihleri arasında lomber dejeneratif hastalık sebebi ile lomber spinal enstrümantasyon cerrahisi uygulanmış, içleme ve dışlama kriterlerini karşılayan 52 olgu dosyası klinik ve radyolojik olarak değerlendirilmiştir. Araştırmaya dahil edilen tüm hastalar yaş, cinsiyet, preoperatif ve postoperatif VAS (vizüel analog skala) skoru, uygulanan cerrahide stabilizasyona dahil edilen mesafe sayısı, preoperatif ve postoperatif ROM (range of motion) açıları, anterior ve posterior füzyon, komşu segment hastalığı gelişimi, üst ve alt komşu segment foraminal yükseklik indeksi, üst ve alt komşu segment disk yüksekliği, psudoartroz, hipertansiyon, sigara kullanımı, operasyon süresi, postoperatif yatış süresi, postoperatif takip süresi, erken ve geç dönemde gelişen komplikasyonlar bakımından incelenmiştir. Bulgular: Çalışmamızda PEEK rod+ TLİF kafes uygulanan hasta grubu titanyum rod+ TLİF kafesi uygulanan hasta grupları arasında anterior füzyon açısından anlamlı bir farklılık bulunmazken PEEK rod+ TLİF uygulanan hastaların 1. yıl takiplerinde %8,3 titanyum rod+ TLİF kafes uygulanan hastalarda %40 komşu segment dejenerasyonu gözlenmiştir. Bu verilere bakıldığında rijit ve özellikle rijid+ TLİF grubunda dinamik gruplara göre gözle görülür bir şekilde daha çok komşu mesafe dejenerasyonu görülmüştür. Çalışmamızda dinamik gruptaki hastaların 1'inde (%7,1), dinamik+ TLİF grubunda hastaların 3'ünde (%25), rijit grup hastaların 5'inde (%45,5) rijit + TLİF grubunda ise hastaların 5'inde (%33,3) radyolojik olarak pseudoartroz gelişimine rastlanmıştır. Bu verilere bakıldığında rijit ve özellikle rijit+ TLİF grubunda dinamik gruplara göre gözle görülür bir şekilde daha çok pseudoartroz gelişimi görülmüştür. Çalışmamızda tüm hasta gruplarına göre preop, postop,1.ay ve 12.ay bacak ağrısı VAS skorlarında anlamlı farklılık bulunmamış olup tüm hasta gruplarında bacak ağrısı VAS skorları ileri derece anlamlı olacak şekilde azalmıştır. Bu sonuç tüm hasta gruplarında kullanılan füzyon materyallerinden bağımsız olarak nöral dokular üzerinde yeterli dekompresyonun sağlanabildiği kanısına varmamızı sağlamıştır. Sonuçlar: Hibrid posterior stabilizasyon sistemlerinin uzun dönem sonuçlarını bildirir çalışma henüz bulunmamaktadır. Her ne kadar rijid spinal füzyon ve enstrümantasyon cerrahisine alternatif ideal teknik şimdiye kadar geliştirilememiş olsa da dinamik sistemler üzerindeki erken izlenimler umut vericidir.
Özet (Çeviri)
Objective: Fusion surgery in degenerative spine diseases is known as the gold standard treatment method, which has been used for many years and with sufficient experience. Frequently used titanium rods provide very rigid stability and high fusion rate. In long-term follow-ups after rigid lumbar instrumentation surgery, adjacent segment disease is encountered at moderate rates. Adjacent segment disease has been attributed by many authors to the stiffness of titanium rods. PEEK (polyetheretherketone) rods, which have been developed as an alternative to titanium rods and have flexibility, have started to be preferred with increasing frequency today. There are few studies in the literature in limited patient groups of the surgical technique in which we combine TLIF application and PEEK rod use in selected patients. In our study, we aimed to evaluate the clinical results of this 'different' technique, which we predict to be superior to traditional spinal fusion systems in the long term with appropriate indications. Materials and Methods: The study was carried out at the neurosurgery services of Health Sciences University Istanbul Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Mental Health and Neurological Diseases Training and Research Hospital between 20th November 2014 and 11th September 2019, lumbar spinal instrumentation surgery was performed at due to lumbar degenerative disease, and 52 case files meeting the inclusion and exclusion criteria were evaluated clinically and radiologically. All patients included in the study were evaluated about age, gender, preoperative and postoperative VAS (visual analog scale) score, number of distances included in the stabilization in the surgery performed, preoperative and postoperative ROM (range of motion) angles, anterior and posterior fusion, development of adjacent segment disease, upper and lower adjacent segment foraminal height index, upper and lower adjacent segment disc height, psudoarthrosis, hypertension, smoking, operation time, postoperative hospital stay, postoperative follow-up period, early and late complications. Results: In our study, there was no significant difference in anterior fusion between the patient group in which PEEK rod + TLIF cage was applied, and the patient groups in which titanium rod + TLIF cage was applied, while in the 1st year follow-up of the patients who underwent PEEK rod + TLIF, 40% adjacent segment degeneration was observed in the patients who underwent titanium rod + TLIF cage, 8,3%. Considering these data, it was observed that more adjacent segment degeneration was observed in the rigid and especially rigid + TLIF group compared to the dynamic groups. In our study, 1 (7,1%) of the patients in the dynamic group, 3 (25%) of the patients in the dynamic + TLIF group, 5 (45,5%) of the patients in the rigid group, and 5 (33,3%) of the patients in the rigid + TLIF group. radiologically, the development of pseudoarthrosis was found. Considering these data, it was observed that the development of pseudoarthrosis was visibly more in the rigid and especially rigid + TLIF group compared to the dynamic groups. In our study, there was no significant difference in preoperative, postoperative, 1st month and 12th month leg pain VAS scores according to all patient groups, and leg pain VAS scores decreased significantly in all patient groups. This result has led us to conclude that adequate decompression can be achieved on neural tissues, independent of the fusion materials used in all patient groups. Conclusions: There is no study yet to report the long-term results of hybrid posterior stabilization systems. Although the ideal technique as an alternative to rigid spinal fusion and instrumentation surgery has not been developed so far, early impressions on dynamic systems are promising.