Mevcut yapıların sürdürülebilir binaya dönüştürülmesi
Converting existing buildings into the sustainable ones
  1. Tez No: 725982
  2. Yazar: GÖKMEN DENİZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. UFUK FATİH KÜÇÜKALİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Mevcut Binayı Yeşil Binada Dönüştürme, Yeşil Binalar, Sürdürülebilir Binalar, Yeşil Bina Verimliliği, Converting existing buildings into the eco-friendly ones, Green buildings, sustainable buildings, productivity of Green buildin
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mimarlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 180
Özet
Günümüzde yapılan binaların çevre dostu binalar olmaması ileriki dönemler için olumsuzluk teşkil etmektedir. Binalarda kullanılan malzemelerin karbon salınımının fazla olması, sürdürülebilir elektriğin olmaması, su tasarrufu sağlayan tedbirler alınmaması hem günümüz hem de ileriki nesiller için doğal kaynak noksanlığına sebebiyet vermektedir. Bu tezin yazım amacı mevcut binaların sürdürülebilir binaya dönüştürülmeye çalışılmasıdır. Daha kontrollü kaynak kullanımı ve daha sağlıklı binalar için mevcut binaların sürdürülebilir binaya dönüştürülmesi gerekmektedir. Bu tezin kapsamı Bahçelievler Devlet Hastanesinin mevcut hali sertifikasyon sistemi olan LEED, BREEAM, DGNB'ye göre incelenecek ve çıkan sonuçlara göre binada düzenlemeler yapılacaktır. Sonuç olarak yapılan ön inceleme neticesinde binada düzenlemeler yapılmış ve ilk başta aldığımız sertifikasyon değerlendirme sonuçlarına göre binada çalışmalar yapılmış ve belli başlı yenilemeler yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In these times, buildings that are not eco-friendly cause disadvantages for the future. Because the materials that used in the making of these building have a great deal of carbon emission; because there haven't been taken any precautions for sustainable electricty or water saving, for both these days and future generations there will be scarcity of natural resources. Aim of this thesis is to study on the ways of making existing buildings sustainable. For more controlled source utilization and healthy buildings, existing buildings must be converted to eco-friendly ones. Within the scope of this thesis, Bahçelievler State Hospital is reviewed in consideration of LEED, BREEAM, DGNB certification systems and some changes will follow out in the hospital according to the results. Consequently, from the preliminary examination, there have been some changes done in the building and some fundamental revisions have been completed.