Çin Halk Cumhuriyeti'nin Üçüncü Dünya Politikası
Third world policy of the People's Republic of China
- Tez No: 726041
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FAZLI DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Çin, Çin Dış Politikası, Üçüncü Dünya Politikası, Latin Amerika, Afrika, China, Chinese Foreign Policy, Third World Policy, Latin America, Africa
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Küresel Çalışmalar Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu çalışmada, Çin Halk Cumhuriyeti'nin (ÇHC) izlediği Üçüncü Dünya Politikası ele alınmaktadır. Çalışmanın ana iddiası, Üçüncü Dünya Politikası Çin Dış Politikasındaki en istikrarlı politikadır. Bu iddia için Üçüncü Dünya Politikası, çalışmada büyük oranda Çin'in Afrika ve Latin Amerika (LAC) politikaları üzerinden ele alınmaktadır. Üçüncü Dünya Politikası Mao döneminde başlayan ve dış politikadaki ağırlığı göreli olarak değişen bir politikadır. Bu politikanın ortaya çıkışında hem Çin'in izole edilmişliği hem de Çin'i yöneten Çin Komünist Partisi'nin (ÇKP) ideolojik arayışları etkili olmuştur. ÇHC'deki diğer bütün politikaların belirleyicisi ve uygulayıcısı olduğu gibi ÇKP Üçüncü Dünya Politikasında da belirleyici faktör ve aktör olarak karşımıza çıkmaktadır. Örnek olarak seçilen Afrika ve LAC politikaları Üçüncü Dünya Politikası çatısı altında ele alınsa da tarihsel olarak ve öncelik açısından farklı şekillerde gelişmiştir. Bu bağlamda, Afrika ve LAC politikaları başlangıçta, izole haline bir reaksiyon olarak başlasa da Üçüncü Dünya Politikası, günümüzde, ÇHC için pazar ve düzen arayışının veya inşası olarak ele alınabilir.
Özet (Çeviri)
In this study, the Third World Policy applied by the People's Republic of China is discussed. The main claim of the study is that the Third World Policy is the most stable policy in Chinese foreign policy. For this claim, Third World Policy is largely handled through China's African and Latin American (LAC) policies. The Third World Policy is a policy that began in the Mao era and has changed relatively in weight. The emergence of this policy was influenced both by the isolation of China and the ideological aspirations of the Chinese Communist Party (CCP), which rules China. As the determinant and implementer of all policies of PRC, the CCP also appears as the determining factor and actor in Third World Policy. Although the African and LAC policies selected as cases are considered under the umbrella of Third World Policy, they have developed in different ways in terms of historical and priority. In this context, although African and LAC policies initially started as a reaction to her isolation, today Third World Policy can be considered as the search or construction of market and order for the PRC.