Üniversite öğrencilerinin sosyal medya kullanımının,yalnızlık ve depresyonla ilişkisinin incelenmesi
Investigating the relationship between the use of thesocial media by university students, loneliness anddepression
- Tez No: 726064
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YAĞMUR ÇERKEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Sosyoloji, Education and Training, Psychology, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Yalnızlık, Depresyon, Sosyal medya, üniversite öğrencilerinin sosyal medya kullanımı, Loneliness, Depression, Social Media, The use of Social media, university students
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Günümüzde iletişim teknolojileri hızla gelişmektedir. Bu gelişme kişilerin internet ve Web araçlarını daha fazla kullanmasına yol açmaktadır. Bu araçlardan en önemlisi ise sosyal medyadır. Sosyal medya; kullanıcıların kendilerini ifade ettikleri ve diğer kullanıcılar ile bağlantıda kaldığı yeni bir sanal medyadır. Araştırma bölümünde ise; cinsiyet faktörünün sosyal medyaya etkisini belirlemek amacıyla hazırlanmış olan anket, üniversite öğrencileri tarafından cevaplandırılmıştır. Araştırmaya KKTC'deki Yakın Doğu Üniversitesi'ndeki İlahiyat Fakültesi, Eczacılık Fakültesi ve Eğitim Fakültesi'nde öğrenim gören toplamda 600 katılımcıya ulaşılmış, fakat boş olan veya eksik doldurulan anketler çıkarıldığı zaman toplam 530 katılımcıdan elde edilen veriler araştırma kapsamında incelenmiştir. Veri toplama aracı olarak; Demografik Bilgi Formu, Beck Depresyon Ölçeği ve Ucla Yalnızlık Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin çözümlenmesinde t-testi ve tek yönlü varyans 2 (ANOVA) analizi kullanılmıştır. Bulgulardan elde edilen verilere göre; üniversite öğrencilerinin sosyal medyayı kullanım amaçlarını ve günlük kullanım saatlerini, ebeveynlerin birlikte yaşayıp yaşamama durumlarına göre sosyal medyayı kullanma sıklıklarını, üniversite öğrencilerinin yaş faktörü sosyal medyayı kullanma da etkisinin çok olup olmadığını anlamak için, verdiği cevaplar sonucunda ortaya çıkan veriler SPSS paket programı yardımıyla analiz edilmiştir. Sonuç olarak, cinsiyet faktörü çalışmamızda sosyal medya kullanımının cinsiyet açısından incelediğimizde bir farklılık olmadığı belirlenmiştir. Bu durum da bize gösteriyor ki sosyal medya kullananların cinsiyet açısından önem teşkil etmiyor. Ayrıca Demografik Bilgi formlarından alınan araştırmamızda yer alan ebeveynlerinin evli/boşanmış olup olmadığına bakarak anlamlı bir farklılık ortaya çıktığı saptanmıştır. Bu da araştırmamıza katılan öğrencilerin ebeveyn birlikte yaşayıp yaşamaması sosyal medya kullanım amacı açısından önemli rol oynamaktadır. Sosyal medya kullanımında araştırmamıza katılan fakülteler arasında anlamlı bir farklılık olduğu saptanmıştır. Bu farklılığın eğitim ve ilahiyat fakülteleri arasında olduğu ve eğitim fakültesinin sosyal medya kullanımında ortalamalarının anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Sosyal medya ve depresyon düzeyleri arasında anlamlı bir farklılık ortaya çıkmıştır. Bu da sosyal medya kullanımı bireyin depresyona girmesinde önemli rol oynamaktadır. Sosyal medya kullanım saatleri arasında da anlamlı bir farklılık ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Nowadays, communication technologies are rapidly developing. These developments lead to a more frequent use of the Internet and Web tools by people. The most important of these tools is the social media. Social media is a new virtual media in which users express themselves and keep themselves in connection with other users. In the research part, the survey prepared to determine the effect of the gender factor on the social media has been answered by university students. A total of 600 participants contributed to the research studying at Faculty of Theology, Faculty of Pharmacy and Faculty of Education and Near East University in the TRNC, but the data obtained from 530 participants were studied within the scope of the research due to blank or incomplete surveys. Demographic Information Form, Beck Depression ii Inventory and the UCLA Loneliness Scale were used as data collection tool. T-test and Analysis of Variance (ANOVA) were used in the data analysis. The data obtained from the answers of the university students were analysed by using SPSS in order to find out the aim of using the social media and the time of their daily use, the frequency of using social media depending on living with parents or away from parents and the effect of the age factor of students on using the social media according to the data obtained from the findings. Consequently, it is declared that no difference is observed in the use of social media considering the gender factor. This situation demonstrates that the gender does not constitute importance for the users of the social media. Moreover, a significant difference was observed considering the marital status of the parents who participated in the research obtained from the Demographic Information forms. Therefore, this shows that living with parents or away from parents play an important role in terms of the aim of the students that participated in the research in using the social media. A significant difference was recorded on the use of the social media among the faculties that participated in the research. This recorded difference was observed between the Faculty of Education and Faculty of Theology; and the average use of social media by the Faculty of Education was found significantly higher. A significant difference was revealed between the social media and the levels of depression. Thus, this plays a key role for individuals in the falling into depression due to the use of social media. A significant difference also exists on the time of use of the social media.