Lise öğrencilerinde sağlıklı beslenme takıntısı ile benlik saygısı ilişkisi
The relationship between orthorexia nervosa and self-esteem in highschool students
  1. Tez No: 726074
  2. Yazar: RUKİYE KURAL ATAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN ELBİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Lise öğrencileri, sağlıklı beslenme takıntısı, benlik saygısı, High school students, orthorexia nervosa, self-esteem
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Lise Öğrencilerinde Sağlıklı Beslenme Takıntısı ile Benlik Saygısı İlişkisi Amaç: Lise öğrencilerinde sağlıklı beslenme takıntısı ile benlik saygısı arasındaki ilişkiyi incelemektir. Gereç ve Yöntem: Araştırmamız kesitsel tipte bir çalışmadır. Manisa ili Şehzadeler ilçesinde tüm resmi liselerdeki 600 öğrenci çalışmaya dahil edilmiştir. Araştırma verileri 03.01.2022 – 28.02.2022 tarihleri arasında toplanmıştır. Veri toplama aracı olarak bir tanıtıcı bilgi formu, Orto-11 ölçeği ve Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği (RBSÖ) kullanılmıştır. Bulgular: Katılımcıların %57,3'ü kız öğrencilerden oluşmaktadır. Öğrencilerin VKİ sınıflamasına göre %59,5'le büyük çoğunluğu normal kilodadır. Kilosundan memnun olmayanların, diyet yapanların ve fazla kilolu olanların SBT eğilimi daha fazla tespit edilmiştir. Düzenli egzersiz yapanların, ailesinde aşırı kilolu birey olanların sağlıklı beslenme takıntısı daha fazla bulunmuştur. Erkek öğrencilerin benlik saygısı kız öğrencilere göre daha yüksek bulunmuştur. Boy, kilo ve dış görünümünden memnun olan öğrencilerin benlik saygısı daha yüksek bulunmuştur. Katılımcıların büyük çoğunluğu yüksek benlik saygısına sahiptir. Sonuç: Kilo sorunu olduğunu düşünen ve sağlıklı/organik beslenme ile ilgili özen gösterme gereksinimi duyan öğrencilerde SBT yüksek olarak saptanmıştır. Katılımcıların genel olarak benlik saygısı yüksek bulunmuştur. Katılımcıların fiziki memnuniyeti hem benlik saygılarını hem de sağlıklı beslenme takıntılarını etkilemektedir. Bu çalışma, adölesanlara sağlıklı yeme davranışları kazandırmaya yönelik çalışmalar yapılmasının gerekliliğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The Relationship between Orthorexia Nervosa and Self-Esteem in High School Students Aim: This study aims to examine the relationship between Orthorexia Nervosa and self-esteem in high school students. Materials and Methods: Our research is a cross-sectional study. The study included six hundred students from all state high schools in the Şehzadeler district of Manisa province. Research data were collected from 03.01.2022 to 28.02.2022. An introductory information form, the Ortho-11 scale, and Rosenberg Self-Esteem Scale (RBSS) were used as data collection tools. Results: 57.3% of the participants are female students. According to the BMI classification of the students, the majority of them (59.5%) are of average weight. Those who are dissatisfied with their weight, those who are on a diet, and those who are overweight have a higher tendency to have orthorexia nervosa. It was found that those who exercise regularly and those who have an overweight family member are more prone to have orthorexia nervosa. The self-esteem of male students was higher than that of female students. Students who are satisfied with their height, weight, and appearance have higher self-esteem. The vast majority of participants have high self-esteem. Conclusion: ON was high in students who think that they have a weight problem and need to pay attention to healthy/organic nutrition. The participants' self-esteem was found to be high in general. Participants' physical satisfaction affects both their self-esteem and orthorexia nervosa. This study reveals the necessity of conducting studies to help adolescents gain healthy nutrition behaviors.