Linking intellectual capital, entrepreneurial orientation, and performance of small and medium-sized enterprises in Ethiopia
Etiyopya'daki küçük ve orta ölçekli işletmelerin entelektüel sermayesi, girişimci oryantasyonu ve performansı bağlantısı
  1. Tez No: 726097
  2. Yazar: CHERINET BOKE CHAKISO
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİLAY A. SAKARYA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İnsan Sermayesi, Sosyal Sermaye, Yapısal Sermaye, Girişimcilik Oryantasyonu, Performans, Etiyopya, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler, Human Capital, Social Capital, Structural Capital, Entrepreneurial Orientation, Performance, Ethiopia, Small and Medium Enterprises
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 232
Özet
Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler (KOBİ'ler), iyi performans gösterdikleri zaman istihdam fırsatları yaratarak ve sanayileşme arasında köprü kurarak ekonomik büyümenin motorları olarak kabul edilir. Kuzey Amerika ve Avrupa'da firma performansına katkıda bulunan faktörlerin araştırılması ileri düzeyde olsa da, Afrika gibi bağlamların hala işletmelerin performansına katkıda bulunan faktörler hakkında çalışmalara ihtiyacı var. Bu nedenle, bu çalışma Etiyopya'daki küçük ve orta ölçekli işletmelerin performansı üzerindeki entelektüel sermaye, girişimcilik oryantasyon süreçleri ve rollerinin etkisini incelemektedir. Çalışma ayrıca Etiyopya'da entelektüel sermaye ile küçük ve orta ölçekli işletmelerin performansı arasındaki ilişkide girişimcilik oryantasyonun aracı rolünü incelemektedir. Amacı göz önünde bulundurarak, bu çalışmada paralel karma yöntem araştırma deseni kullanılmıştır. Etiyopya'daki küçük ve orta ölçekli işletmelerin sahipleri ve/veya yöneticilerinin ana bilgi kaynakları ile 30 (15 küçük ve 15 orta ölçekli firma) yarı yapılandırılmış görüşme yapılmıştır. Analiz sonuçları, görüşme transkriptinden tanımlanan üç ana tema (insan sermayesi, sosyal sermaye ve yapısal sermaye) Etiyopya'daki KOBİ'lerin performansını etkilemektedir. Aynı zamanda, beşeri, sosyal ve yapısal sermayenin elde edilmesi ve kullanılması, kayıt dışılıkla karakterize edilir. Bu çalışma karma bir yöntem olduğundan, Etiyopya'daki küçük ve orta ölçekli işletmelerden 412 katılımcıdan rastgele örneklemlerle nicel veriler toplanmış ve yapısal eşitlik modellemesi ve AMOS kullanılarak analiz edilmiştir. Sonuçlar, hem beşeri sermayenin hem de sosyal sermayenin küçük ve orta ölçekli işletmelerin performansı üzerinde pozitif ve anlamlı bir etkiye sahip olduğunu, yapısal sermayenin ise performans üzerinde anlamlı bir etkisinin olmadığını göstermektedir. Hipotezimizle tutarlı olarak, girişimcilik oryantasyonui ile ilgili beşeri sermaye, sosyal sermaye ve yapısal sermaye ilişkilidir. Girişimcilik oryantasyonu da performansla ilişkilidir ve hipotezlerimizi destekler. Bu, beşeri sermayenin ve sosyal sermayenin bahşetme, işletmelerin girişimciliğe ve performanslarına yönelmesine karar vermede önemli olduğunu ima eder.
Özet (Çeviri)
Small and Medium-sized Enterprises (SMEs) are widely considered engines of economic growth by creating employment opportunities and bridging industrialization when they perform well. Even though the study of factors contributing to firm performance is advanced in North America and Europe, contexts such as Africa still need studies on factors that contribute to the performance of enterprises. Hence, this study examines the effect of intellectual capital, entrepreneurial orientation processes, and roles on the performance of small and medium enterprises in Ethiopia. The study also examines the mediating role of entrepreneurial orientation in the relationship between intellectual capital and the performance of small and medium enterprises in Ethiopia. Considering the goal, this study employed a parallel mixed methods research design. A semi-structured interview with 30 interviewees (15 from small and 15 from medium-scale enterprises) was conducted with key informants of owners and/or managers of small and medium enterprises in Ethiopia. The results of the analysis show that three main themes identified from the interview transcript i.e., human capital, social capital, and structural capital are intangible resources possessed by SMEs in Ethiopia. At the same time, the acquisition and leveraging of human, social, and structural capital are characterized by informality. As this study was a mixed methods, quantitative data with random samples of 412 participants from small and medium enterprises in Ethiopia were collected and analyzed using structural equations modeling and AMOS. The results show that both human capital and social capital have a positive and significant effect on the performance of small and medium enterprises whereas structural capital has no significant effect on performance. Consistent with our hypothesis, human capital, social capital, and structural capital are related to entrepreneurial orientation. Entrepreneurial orientation is also related to performance, supporting our hypotheses. This implies that the endowments of human capital and social capital are important in deciding an enterprise's orientation to entrepreneurship and as well to their performance.