COVİD-19 pandemi döneminde öğretmenlerde belirsizliğe tahammülsüzlük, anksiyete ve depresyon düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examination of the relationships between teachers intolerance of uncertainty, anxiety and depression during the COVID-19 pandemic period
- Tez No: 726150
- Danışmanlar: PROF. DR. NURGÜL ÖZPOYRAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: covid-19, belirsizliğe tahammülsüzlük, kaygı, depresyon, covıd-19, intolerance of uncertainty, anxiety, depression
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çağ Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Bu araştırmanın temel amacı Covid-19 pandemi döneminde öğretmenlerde belirsizliğe tahammülsüzlük, kaygı ve depresyon düzeyleri arasındaki ilişkileri incelemektir. Bununla birlikte çalışmada; belirsizliğe tahammülsüzlük, kaygı ve depresyon değişkenleri ile sosyodemografik değişkenler ve pandemi ile ilgili değişkenler arasındaki ilişkilerin incelenmesi de amaçlanmıştır. Araştırmaya Adana ili merkez ilçelerde bulunan ilkokul, ortaokul ve lisede görev yapan, kolay ulaşılabilir örnekleme yöntemiyle belirlenmiş 419 öğretmen dahil edilmiştir. Katılımcıların 241' i kadın 178'si erkektir. Araştırmada veri toplama araçları olarak, Belirsizliğe Tahammülsüzlük Ölçeği, Beck Anksiyete Ölçeği, Beck Depresyon Ölçeği ve araştırmacı tarafından hazırlanan Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen veriler Sosyal Bilimler istatistik programı ile analiz edilmiştir. Araştırma verilerinin analizi için değişkenlere göre sayı, yüzde, bağımsız iki grup için t-testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ve çoklu standart regresyon analizi tekniğinden yararlanılmıştır. Çalışma sonucunda öğretmenlerin belirsizliğe tahammülsüzlük ve depresyon düzeyleri arasında düşük düzeyde ve pozitif yönlü bir ilişki bulunmuştur. Aynı zamanda öğretmenlerin belirsizliğe tahammülsüzlük düzeylerinin depresyonu anlamlı düzeyde yordadığı ve belirsizliğe tahammülsüzlük düzeyleri arttıkça depresyon düzeylerinin de arttığı bulunmuştur. Belirsizliğe Tahammülsüzlük Ölçeği alt boyutları açısından bakıldığında, engelleyici kaygının depresyon üzerinde anlamlı bir yordayıcı olduğu görülürken; ileriye yönelik kaygının depresyon üzerinde anlamlı bir etkiye sahip olmadığı görülmüştür. Ayrıca öğretmenlerin belirsizliğe tahammülsüzlük ile anksiyete düzeyleri arasında düşük düzeyde ve pozitif yönlü bir ilişki olsa da regresyon sonuçlarına göre belirsizliğe tahammülsüzlük düzeyleri anksiyete düzeylerini anlamlı düzeyde yordamamaktadır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study was to explore the relationships between intolerance of uncertainty, anxiety and depression levels in teachers during the Covid-19 pandemic period. İn addition, in the study, whether or not the variables of intolerance of uncertainty, anxiety and depression differed according to sociodemographic variables and variables related to the pandemic was examined. Determined by convenience sampling method, the study group included 419 teachers who were working in primary, secondary and high schools in the central districts of Adana province. Among these teachers, 241 female and 178 male teachers. In the study, as data collection tools, Intolerance of Uncertainty Scale, Beck Anxiety Scale and Beck Depression Scale. Also, The Personal Information Form developed by the researcher was used to collect personel information. In data analysis, Social Sciences Statistical program was used depending on the variables, number, percentage, independent samples t-test, One Way Variance (ANOVA) and multiple regression analysis technique were performed. As a result of the study, a low level and positive relationship was found between teachers' intolerance of uncertainty and depression levels. At the same time, it was found that teachers' intolerance levels of uncertainty predicted depression significantly, and as their intolerance to uncertainty levels increased, their depression levels also increased. When the Intolerance of Uncertainty Scale is examined in terms of sub-dimensions, it is seen that inhibitory anxiety is a significant predictor of depression; It was found that prospective anxiety did not have a significant effect on depression. In addition, although there is a low level and positive relationship between teachers' intolerance of uncertainty and their anxiety levels, according to the regression results, intolerance to uncertainty does not predict anxiety at a significant level.