Iğdır Devlet Hastanesinde ekran başında çalışan personelin ergonomik şartlarının incelenmesi ve kas iskelet sistemi bozukluğu sıklığının belirlenmesi
Investigation of the ergonomic conditions of the staff working on the screen in Igdır State Hospital and determining the frequency of musculoskeletal disorders
- Tez No: 726165
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TUĞBA BAYRAKTUTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Yönetimi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Healthcare Management, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Bilgisayarla Çalışma, Ergonomi, Kas İskelet Sistemi, computer work, ergonomics, musculoskeletal system
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Iğdır Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, 2020 yılında Iğdır Devlet Hastanesinde bilgisayarla çalışan 83 kişinin, çalışma alanlarının ergonomik olarak değerlendirilmesi ve kas-iskelet sistemi rahatsızlığı belirtilerinin sıklığı ve ilişkili durumları araştırmaktır. Materyal ve Metot: Araştırma kesitsel araştırma tipindedir. Örneklem, Iğdır Devlet Hastanesi'nde ekran başında çalışan, gönüllülük esasına dayalı ve katılım şartlarını sağlayan 83 kişi ile sınırlıdır. Katılımcılara demografik-ergonomik koşullar ve kas-iskelet sistemi rahatsızlığı belirtileri için yüz yüze anketler uygulandı. Araştırma kapsamında bilgisayarla çalışan hastane personellerinin demografik faktörleri, çalışma alanlarının ergonomik kontrollerinin ve kas iskelet sistemi rahatsızlıkları arasındaki ilişkileri araştırmak için optimum ölçekleme analizi yapıldı. Bulgular: Araştırmaya katılan bilgisayar başında çalışan personellerin (n=83) %61'nin kadın olduğu yaşlarının ise 25-34 ile 35-49 aralığında (%43-%53) değiştiği, %68 'nin veri giriş elemanı olduğu %95'nin 5-8 saat arasında sürekli bilgisayar kullandığı, %94'nün kol dairesi kuralına uyduğu, %52'sinin bilgisayar başında başı dik olarak çalışmadığı, %64'nün sırt dayalı ve dik oturmadığı tespit edildi. En çok semptom belirtilen bölgeler %37,3 ile boyun, %26,5 ile alt sırt, %16,9 ile el bileği ve %14,5 ile omuz olarak tespit edildi. Sonuç: Ergonomik olarak yetersiz iş istasyonları, çalışma postürüne uygun çalışmama ve kişisel faktörlere bağlı olarak bilgisayarla çalışan hastane personellerinde işe bağlı KİSR semptomları olduğu tespit edildi.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to ergonomically evaluate the working areas of 83 people working with computers in Igdir State Hospital in 2020 and to investigate the frequency and related conditions of musculoskeletal disorders symptoms. Materials and Methods: The research is of cross-sectional research type. As a sample, it is limited to 83 people working on screen at Igdir State Hospital, on a voluntary basis and meeting the conditions of participation. Face-to-face questionnaires were applied to the participants for demographic-ergonomic conditions and symptoms of musculoskeletal disorders. Within the scope of the research, optimum scaling analysis was performed to investigate the relationship between demographic factors of hospital personnel working with computers, ergonomic controls of their work areas and musculoskeletal system disorders. Results: 61% of the computer personnel participating in the study (n = 83) were female, and the ages varied between 25-34 and 35-49 (43% -53%), and 95% of whom 68% were data entry staff. It was found that he used a computer for 5-8 hours continuously, 94% obeyed the arm circle rule, 52% did not work at the computer with his head upright, and 64% did not sit upright. The areas with the most symptoms were neck (37.3%), lower back (26.5%), wrist (16.9%) and shoulder (14.5%). Conclusion: Ergonomically inadequate workstations, inability to work properly with the work posture and computer-operated hospital staff due to personal factors were found to have symptoms of work-related MSD.