Türkiye'de değerler eğitimi konusunda en çok atıf alan ilk 100 makale: Bibliyometrik analiz çalışması
Top 100 most citized articles on values education in Turkey: Bibliometric analysis study
  1. Tez No: 726180
  2. Yazar: HÜSEYİN ATEŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İZZET ŞEREF
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Değer, Değerler Eğitimi, Bibliyometri, Value, Values Education, Bibliometry
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Türkiye'de değerler eğitimi konusu eğitim ortamlarında ve akademik çevrelerde güncelliğini koruyan bir konu alanıdır. Değerler eğitimi toplumların ve bireylerin kimlik algılarını oluşturmalarına zemin hazırlar. Toplumun içinde varlığını devam ettiren değer olgusunun akademik çevrelerin odak konularından biri haline gelmesi değer konusunun Milli Eğitim Bakanlığının ders müfredatlarına girmesiyle başlamıştır. Değer toplumun sosyolojik kimliğidir. Toplumun kimliğini oluşturan bu normların öğretim programlarında yer alması onun bilimsel bir araştırma alanı olmasını sağlamasının yanında kontrollü bir şekilde bilimsel veriler ışığında bireylere aktarılmasını sağlamaktadır. Bu durumun sonucu olarak değer eğitimi konu alanı eğitim paydaşlarının dikkatini çekmiştir. Bu araştırmada, Türkiye'de değerler eğitimi konusunda en çok atıf alan ilk 100 makale değerlendirilerek alandaki bilimsel etkinliğe ilişkin çıkarımda bulunmak amaçlanmıştır. Bu amaçla çalışma bibliyometrik araştırma perspektifiyle yapılandırılmıştır. Bibliyometri çeşitli istatistiksel yöntemler yardımıyla araştırma alanlarındaki bilimsel durumu tespit etmeyi sağlayan nicel bir tekniktir. Çalışmanın veri kaynağı olarak belirlenen Google Akademik veri tabanında listelenen değerler eğitimiyle ilgili en sık atıf yapılan ilk 100 makale bibliyometrik analiz yöntemi kullanılarak incelenmiştir. Çalışmanın veri toplama ve analiz sürecinde Publish or Perish analitik aracından yararlanılmıştır. Çalışmada elde edilen sonuçlara göre en çok atıf alan makale Oktay Akbaş' a (2008) aittir. En fazla yayın üretilen dönem 2011-2015 yılları arasıdır. MEB' e bağlı kurumlarda görev yapan öğretmenler değer eğitimi konu alanında en fazla yayın üreten araştırmacılardır. Süleyman Yiğittir değer eğitimi alanına 5 makale ile en çok katkı sağlayan araştırmacıdır. Sık atıf yapılan makalelerin çoğunlukla Değerler Eğitimi Dergisi'nde yayımlandığı ortaya çıkmıştır. Makalelerde en sık kullanılan anahtar kelimeler“değer”,“değerler eğitimi”,“değerler”şeklinde belirlenmiştir. Alanda Eğitim Bilimleri ve Öğretmen Yetiştirme temel alanının etkin bilim alanı olduğu görülmüştür. En çok atıf alan makalelerde ağırlıkla öğretmen yetiştirme araştırmaları baskındır. Araştırma desenlerinde nicel araştırma desenleri daha çok kullanılmıştır. Araştırmaların örneklemini daha çok öğretmenler ve öğretmen adayları oluşturmaktadır. Yazarlık durumları toplumsal cinsiyet açısından incelendiğinde erkek araştırmacıların ön planda olduğu dikkati çekmektedir. Kadın araştırmacıların ilk yazar olarak temsil oranı %15,95 düzeyindedir.
Özet (Çeviri)
In Turkey, the subject of values education is a subject area that remains up-to-date in educational and academic environments. Values education paves the way for societies and individuals to create their perception of identity. The fact that the phenomenon of value, which continues its existence in the society, has become one of the focal issues of the academic circles, started with the introduction of the subject of value into the curriculum of the Ministry of National Education. The value is the sociological identity of the society. The inclusion of these norms, which constitute the identity of the society, in the curriculum not only makes it a scientific research area, but also ensures that it is transferred to individuals in a controlled manner in the light of scientific data. As a result of this situation, the subject area of value education has drawn the attention of education stakeholders. In this research, it is aimed to make inferences about the scientific activity in the field by evaluating the top 100 most cited articles on values education in Turkey. For this purpose, the study was structured with a bibliometric research perspective. Bibliometry is a quantitative technique that enables to determine the scientific situation in research areas with the help of various statistical methods. The top 100 most frequently cited articles on values education listed in the Google Scholar database, which was determined as the data source of the study, were analyzed using the bibliometric analysis method. Publish or Perish analytical tool was used in the data collection and analysis process of the study. According to the results obtained in the study, the most cited article belongs to Oktay Akbas (2008). The period with the highest number of publications is between 2011 and 2015. Teachers working in institutions affiliated to the Ministry of Education are the researchers who produce the most publications in the field of values education. Süleyman Yigittir is the researcher who contributed the most to the field of values education with 5 articles. It has been revealed that frequently cited articles are mostly published in the Journal of Values Education. The most frequently used keywords in the articles were determined as“value”,“values education”,“values”. It has been observed that Educational Sciences is an effective field of science with a rate in the field. Teacher training studies are dominant in the most cited articles. In research designs, quantitative research designs were used more. The sample of the studies mostly consists of teachers and teacher candidates. When the authorship status is examined in terms of gender, it is striking that male researchers are at the forefront. The rate of representation of female researchers as the first author is 15.95%.