Boşanma davalarında nafaka türleri ve şartları
Types of allowance and conditions in divorce actions
  1. Tez No: 726191
  2. Yazar: TOBA SHUKOR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZLEM ACAR ÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Boşanma Davası, Nafaka, Tedbir Nafakası, İştirak Nafakası, Yoksulluk Nafakası, Divorce suit, Alimony, Measure Alimony, Affiliate Alimony, Poverty Alimony
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Kültür Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Tez çalışmamızın konusunu“Boşanma Davalarında Nafaka Türleri ve Şartları”oluşturmaktadır. Boşanma davalarındaki nafaka türleri; tedbir, iştirak ve yoksulluk nafakasıdır. Bu nafakaların temeli, ahlaki ve sosyal düşüncelere dayanmaktadır. Evlilik birliği süresince eşler arasında geçerli olan dayanışma ve yardımlaşma yükümlülüğü ile ebeveyn olma sorumluluğu, boşanma davası sırasında ve sonrasında mahkeme tarafından takdir edilecek nafakalarla devam ettirilmektedir. 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu'nda eşler arasında“eşitlik”ilkesi benimsenmiştir. Bu kapsamda 743 sayılı mülga Türk Kanunu Medeni'sinde yer alan eşitliğe aykırı düzenlemeler yeniden ele alınmıştır. Bu nedenle nafaka alacaklısı ya da borçlusu olma konusunda kanun koyucu, kadın veya erkek arasında herhangi bir ayrıma gitmemektedir. Çalışmanın amacı, uygulamada sıklıkla karşılaşılan ve tarafların menfaatleri ile çocukların korunması açısından oldukça önemli olan nafakalar konusuna literatüre katkı sağlayacak şekilde açıklamalarda bulunmaktır. Çalışmada genel olarak literatür taraması yöntemi kullanılmıştır. Nafaka konusunda Türk Medeni Kanunu'nda yer alan düzenlemeler haricinde doktrindeki görüşlere yer verilerek farklı bakış açıları gözler önüne serilmiştir. Ayrıca Yargıtay'ın önemli kararları ile güncel kararlarına yer verilerek uygulamadaki durum yansıtılmaya çalışılmıştır. Yargıtay'ın bazı durumda konulara çözüm getiren bazı durumlarda ise kafa karışıklığına neden olan kararları yeri geldikçe aktarılmıştır. Çalışma kapsamında nafakalar konusunda mevcut düzenlemelerin genel anlamda yerinde olduğu görülse de yoksulluk nafakasına süresiz şekilde hükmedilmesi gibi bazı hususlar halen aydınlatılmaya muhtaçtır. Bu konuda gerekli olan kanuni değişikliklerin yapılması önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
The subject of our thesis is“Types and Conditions of Alimony in Divorce Cases”. Types of alimony in divorce cases; precaution, participation and poverty alimony. The basis of these alimony is based on moral and social considerations. The obligation of solidarity and cooperation between the spouses during the marriage union and the responsibility of being a parent continue with alimony to be appreciated by the court during and after the divorce case. The principle of“equality”between spouses is adopted in the Turkish Civil Code No. 4721. In this context, the regulations contrary to equality in the abolished Turkish Civil Code No. 743 have been reconsidered. For this reason, the legislator does not make any distinction between men or women in terms of being a alimony creditor or debtor. The aim of the study is to make a contribution to the literature on the issue of alimony, which is frequently encountered in practice and is very important for the interests of the parties and the protection of children. Generally, literature review method was used in the study. Apart from the regulations included in the Turkish Civil Code on alimony, different perspectives have been revealed by including the views in the doctrine. In addition, it has been tried to reflect the situation in practice by including the important decisions and up-to-date decisions of the Supreme Court. The decisions of the Supreme Court, which bring solutions to the issues in some cases and cause confusion in some cases, have been cited when necessary. Although it is seen that the current regulations on alimony are generally appropriate within the scope of the study, some issues such as the indefinite ruling on alimony still need to be clarified. It is important to make the necessary legislative changes in this regard.