Boşanma ve ayrılıktan doğan kanunlar ihtilafı kuralları
The conflict of laws rules in divorce and seperation
  1. Tez No: 310802
  2. Yazar: MERVE ÖZCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VAHİT DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Yabancı, Boşanma, Ayrılık, Nafaka, Velayet, Foreign, Divorce, Seperation, Alimony, Custody
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Devletler Özel Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Günümüzde milletlerarası ilişkilerin artmasıyla beraber mahkemelerimiz önüne çok sayıda yabancı unsurlu boşanma ve ayrılık davası gelmektedir. Dolayısıyla yabancı unsurlu boşanma ve ayrılık davalarında, boşanma ve ayrılığa ve bunların fer'i sonuçlarından olan nafaka ve velayet hususuna uygulanacak hukukun tespiti meselesi önem arz etmektedir.Boşanma ve ayrılık konusunda ülkesel farklılıkların iç hukuk bakımından etkisini nasıl gösterdiğini incelediğimiz bu çalışmanın birinci bölümünde; maddi hukuk alanında boşanma ve ayrılık hususu genel olarak incelenmiş, ikinci bölümde boşanma ve ayrılığa uygulanacak yetkili hukukun ne olacağı meselesi, 5718 sayılı Milletlerarası Özel Hukuk ve Usul Hukuku Hakkında Kanun'da yapılan değişiklikler ve çeşitli hukuk düzenlerindeki kanunlar ihtilafı kurallarıyla birlikte değerlendirilerek incelenmiştir.Çalışmamızın üçüncü bölümünde ise; boşanmanın hukuki sonuçlarından olan nafaka ve velayete uygulanacak hukuk üzerinde durulmuştur.Çalışmamızın sonuç kısmında da; araştırmamız hakkında çözüm ve görüş önerileri ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
Today with increasing in international relations, parties bring many divorce and seperation cases before the courts. Thus, in these cases containing a foreign element, it is crucial to analyse applicable law to divorce and seperation and also their secondary results; alimony and custody.This study aims to analyse how the territorial regulations about divorce and seperation, show the effect of their differences in our domestic law. The first part of the study, I examined the matter of divorce and seperation in the area of substantive law. In the second part of our study; I examined applicable law entirely by discussing the reformings of new International Private and Procedural Law and the conflict of laws rules in various jurisdictions. In the third part of our study; I focused on the applicable law in alimony and custody. By examining the international conventions, I wanted to analyse to which provisions will be applied.In the final part of the study; I put forth contentions and proposed solutions.